Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ångestparad mot psykisk ohälsa

Lastbilsflak med rockmusik, humor, uppträdanden och talare. En multinationell parad ska gå genom Stockholm i kampen mot psykisk ohälsa – och för öppenhet och tolerans.

– Vi försöker göra det till en manifestation som visar att psykisk ohälsa angår alla, säger Björn Asplund, klubbhuschef vid Fountain House i Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fountain House är en internationell organisation som hjälper människor med psykisk ohälsa åter till samhället. Organisationen har världskongress i Stockholm och passar på tisdagskvällen på att hålla den så kallade ångestparaden. Syftet är mer öppenhet.

– En av fyra människor kommer under sin levnad att drabbas av psykisk ohälsa. Alla känner någon som har psykiska problem, men det är ingen som vågar prata om det, säger Asplund.

Skam och skuld

Drygt 400 kongressdelegater från 23 länder ska delta i paraden som under rockmusik från lastbilsflak går från Medborgarplatsen till Kungsträdgården. Där har stora scenen hyrts, varifrån det blir mer musik, humor, uppträdanden och tal.

Dessutom deltar flera myndigheter som även uppmanat sina anställda att sluta upp, enligt Asplund.

Han understryker behovet av öppenhet och tolerans. Ännu omgärdas dessa sjukdomar och tillstånd av tystnad, skam, skuld och tabun.

Få stanna

– Jag tror att det beror på rädsla och okunnighet. Okunskapen är vår värsta fiende. Det enda botemedlet mot fördomar och stigmatisering är ökad kunskap. Vi måste visa att det är en angelägenhet för många och få människor att börja prata om det, säger han och påpekar att självmorden dödar fyra gånger fler människor än trafiken i Sverige.

Psykisk ohälsa leder ofta till utstötning och isolering. Därför är det viktigt för drabbade att få stanna kvar i arbete, utbildning och gemenskap.

– All forskning och erfarenhet i dag säger att det sämsta vi kan göra med människor som har psykiska problem är att ta bort dem ur deras sociala sammanhang.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.