Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Åkesson har högre mål

Sverigedemokraternas 31-årige ledare Jimmie Åkesson har aldrig tvivlat på att det skulle bli en riksdagsplats efter valet. Han har redan satt upp högre mål.

Redan när Åkesson blev ledare för Sverigedemokraterna (SD) 2005 var siktet inställt på riksdagen. Han fortsatte arbetet med att försöka ta bort stämpeln på SD som ett parti för unga kortklippta män som lyssnar på vit-makt-musik och en och annan gammal stolle med nazifascination. Partiet skulle bli konventionellt och folkligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

”Väljarnas vrångbild av oss är det som starkast håller oss tillbaka från ett definitivt genombrott”, sade Åkesson inför att han valdes till partiledare.

Bråkigt i småstaden

Det senaste åren har han satsat mycket på att se till att skaffa SD en bättre organisation och en politik på fler områden. Mansdominansen i partiet har han dock inte brutit. Och den hårda invandringskritiken har Åkesson aldrig backat ifrån. De senaste åren tycks också partiets islamfientlighet tilltagit i styrka, även om de grövsta SD-attackerna på muslimer inte kommer från just partiledaren själv.

Åkessons första upplevelse av mångkultur i Sverige kom på 1980-talet då han växte upp i småstaden Sölvesborg. Själv har han berättat hur det blev bråkigt när många invandrare kom till bostadsområdet. Åkesson tror dock inte att det haft betydelse för hans politiska bana som började med en kort period i Moderata ungdomsförbundet.

Lundastudent

Sverigedemokrat blev han som 15-åring 1995 och några år senare valdes han in Sölvesborgs kommunfullmäktige. Han bor fortfarande kvar i en villa i staden med två katter. Särbo har han i Gävle.

Innan politiken blev heltidssyssla var det framför allt studier som gällde, I början av 2000-talet bodde Åkesson i Lund och pluggade statskunskap. Där träffade han de personer som i dag styr partiet. Det är det så kallade Skånegänget som byggt upp partiet. Och deras ambitioner är höga.

”Vårt långsiktiga mål kan inte vara att förbli stödparti åt något av de här regeringsalternativen i utbyte mot några köttben då och då. Vi vill helt enkelt inte ha det samhälle som de har skapat åt oss. Vårt långsiktiga mål måste vara att själva bli ett regeringsalternativ”, sade Åkesson i sitt sommartal.

Det är dock inte ens sannolikt att SD blir ett stödparti, eftersom SD inte anses rumsrent av de övriga partierna. De partiledare som Åkesson träffat hittills har dock tagit honom artigt i hand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.