Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kålleredsbon och moderate politikern Gerhard Bengtsson vill att Hålsjön får tillbaka sitt gamla namn Hårssjön.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Äntligen ska Hålsjön bli Hårssjön

En klantig tjänsteman stavade fel och Hårssjön i Kållered fick heta Hålsjön. Efter drygt 70 år får vattnet nu tillbaka sitt ursprungliga namn, är förhoppningen bland ortsborna.
- Vi som är uppväxta här har aldrig accepterat namnbytet. I folkmun har det alltid hetat Hårssjön, säger Gerhard Bengtsson som bor ett par hundra meter från sjön i Kållered.
Namnbytet orsakades troligtvis av en tjänsteman i början av 30-talet. Teorin är att denne blandade ihop olika historiska bakgrunder eller helt enkelt slant med pennan. De senaste drygt 70 åren har Hårssjön hetat Hålsjön i alla offentliga dokument och på kartor.
- Det hade inte spelat någon roll om ingen någonsin hade flyttat hit, får då hade alla sagt Hårssjön, oavsett vad som står på kartorna. Men turister och nyinflyttade känner ju inte till bakgrunden, säger Gerhard Bengtsson.
Har ett kulturvärde
Han anser att namnet har ett kulturvärde värt att bevara. Inte minst med tanke på att det finns planer på att skydda sjön och området runt omkring i ett naturreservat.
Fågellivet är rikt och bland arterna märks bland annat gäss, rördrom, enkelbeckasin, lom, brun kärrhök och lite tranor. Dessutom har utgrävningar och grottfynd visat spår av bosättningar från bronsåldern.
Hårssjön betyder sannolikt Hästsjön på fornsvenska och enligt forskning som gjorts kommer namnet av att hästar antingen betade eller också offrades på markerna.
Olika stavningar
Namnet finns dokumenterat med olika stavningar med r från 1600-talet, enligt Mölndalsexperten Lars Gahrn.
Några exempel är Horssiön (1656), Hår Siöö (1725) och Store och Lille Hårsjön (1847). 1932 får syns namnet Hålsjön i boken Ortsnamn i Göteborg och Bohus län.
För några år sedan krävde Gerhard Bengtsson att sjön får tillbaka sitt ursprungliga namn. Både Mölndals stad och Härryda kommun, som gränsar till området, har konstaterat att det inte finns något att invända.
Det är nu upp till lantmäteriet att fatta ett beslut.
- Hårssjön är absolut ingen hålsjö utan en utpräglad slättsjö. Den är grund och ligger inte heller i någon håla, konstaterar Gerhard Bengtsson.