Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Äntligen på väg mot Sicilien

Tjugo minuter i två på torsdagen lättade Ryan Airs plan till Sicilien från City Airport i Säve, 18 timmar försenat.

- Sanslöst, sa en av passagerarna, Rudi Pastorek.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kommentaren fällde Pastorek efter att än en gång ha väntat i flygplansstolen i över en timme på att komma iväg till Trapani på Sicilien. På onsdagskvällen hade han och ett 70-tal andra passagerare suttit inlåsta i samma plan över fem timmar utan mat och vatten innan kaptenen klockan 23 gav upp hoppet om att kunna starta.

På planet fanns enligt Pastorek många småbarn och en gravid kvinna från Italien. När de till slut blev desperata över att sitta inlåsta utan mat och vatten hotade Ryan Airs personal att tillkalla "security".

Mannen bad att personalen i stället skulle kalla på polis, med tanke på kvinnans tillstånd och då kom det vanliga från Ryans folk: "Vi förstår och gör allt vi kan".

När GP sökte ansvariga på flygbolaget på onsdagskvällen gick det inte att få tag i någon. Först klockan ett på torsdagseftermiddagen kom ett pressmeddelande via en pr-konsult i Stockholm.

Företaget "ber uppriktigt om ursäkt" för den långa vistelsen ombord. Den berodde på att kaptenen försökte göra allt i sin makt för att kunna starta så snart som det "tillfälliga" snövädret upphörde.

Bristen på mat och vatten skyller Ryan Air på tullbestämmelser och risken för att pågående servering skulle hindra en snabb avgång när snöfallet slutade.

Elina Hakkarainen, marknadsansvarig för Norden, har inga kommentarer förutom det som står i pressmeddelandet men hänvisar till Ryan Airs kommunikationschef Stephen McNamara. GP har förgäves sökt honom.

- Det är visserligen billigt att flyga med dem, sa Pastorek i telefon från planet strax före halv två, men de ska inte kunna behandla folk hur som helst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.