Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Äntligen hittad: G-punkten

Kvinnans lustknapp, G-punkten, finns på riktigt. Det är en liten väl avgränsad långsmal säck vars vävnad påminner om svällkropparna i penis.

Fyndet rapporteras i dag i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Sexual Medicine och är ett svar på en fråga som diskuterats i 60 år. Då fann den amerikanske läkaren Gräfenberg att urinröret på något sätt hade en roll i den kvinnliga orgasmen. Längre kom man inte då . Men 1981 fann en annan forskargrupp ett område i vagina som var särskilt känsligt för sexuell stimulering. Området benämndes då Gräfenbergs zon, det som senare kom att etableras som begreppet G-punkt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fram tills nu har ingen kunnat bevisa att G-punkten verkligen existerar. Men existensen av ett kvinnligt erotiskt lustcentrum har egentligen aldrig betvivlats trots avsaknaden av bevis. Däremot har vetenskapare tvistat i decennier om G-punkten verkligen existerar som en avgränsad anatomisk struktur eller om det mer generellt är ett samlingsbegrepp för kvinnans sexuella tillfredställelse.

Men många kvinnor har envist hävdat att det finns specifikt avgränsade områden av vagina som är speciellt känsliga för sexuell stimulans och ger särskilt lustfyllda orgasmer. Sedan dess har forskare hittat särskilda körtlar, letat fram gener och mätt elektrisk aktivitet i slidan i sin jakt på G-punkten. Nu har troligen den amerikanske gynekologen Adam Ostrzenski rätat ut alla frågetecken.

Han har funnit en speciell vävnad, väl avgränsad i form och struktur, belägen i övre, främre delen av vagina som beskrivs som en liten långsmal säck, med druvliknande utseende, tänjbar i längd och volym. Egentligen beskriver Ostrzenski tre specifika regioner i samma vävnad som ligger i 35 graders vinkel mot urinröret.

Det nya fyndet kan innebära att läroböcker i anatomi kan behöva arbetas om, menar författaren i en kommentar. Vidare menar han att upptäckten av G-punkten kan leda till en ny syn på kvinnlig sexualitet inom forskningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.