Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På lördagen hölls en demonstration mot skjutandet som pågår i Malmö.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ännu ingen misstänkt för skottdåden

Polisens ansträngningar att spåra upp den okände skytten i Malmö har inte gett resultat. På en av brottsplatserna hölls på lördagen en manifestation mot det väpnade våldet.

Rädslan i Malmö trissas upp allt mer och polisen får in fler larm om skottlossningar.
Vid en butik hittades kulhål på lördagskvällen sedan ägaren misshandlats.
– Vi har hittat två kulhål i fönsterkarmen till en butik, säger Hans Nilsson, informatör vid polisen i Skåne.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Larmet kom vid 18.35. Butiken är en kombinerad frisörsalong och skrädderi i hörnet Lönngatan–Gamla Grängesbergsgatan. Det ligger i stadsdelen Augustenborg i östra Malmö, där en bekräftad skjutning inträffade på fredagen, utan att någon träffades.

Ägaren, med rötter i Mellanöstern, var i butiken när han hörde en smäll. Han såg en man utanför och gick ut. Där fick han en dansk skalle av gärningsmannen som sedan avvek på cykel. Han ska ha varit 1,70 lång, iklädd orange jacka med reflexer och mörk keps.

Butiksägaren är lindrigt skadad, men förd till sjukhus. Han såg inget vapen och smällen kan ha varit skott, men också något annat. Polisen vet ännu inte hur gamla skadorna är på fönsterkarmen.
Hundpatruller söker i området. Dörrknackning och teknisk undersökning genomförs.

I fredags larmades Malmöpolisen om två nya förmodade skottlossningar. Ingen människa blev dock skadad.

En cyklist i 30-årsåldern rapporterade att han hade hört ett vinande ljud nära kroppen då han cyklade inte långt från centrum. Den skakade mannen, som har utländsk bakgrund, uppfattade det som om han hade blivit beskjuten och såg också en man springa från platsen.

Polisen satte in hundar i jakten på den okände men kammade noll. Inte heller kunde spår säkras som visar att något vapen hade avlossats. Ändå betraktar polisen anmälarens iakttagelser som trovärdiga.

Fyra timmar senare kom ett larm från Augustenborgsområdet i östra Malmö. Där påträffades också fynd, oklart vilka, som pekar på att en skottlossning verkligen hade ägt rum även om skotten inte riktats mot någon människa.

De oförklarliga skjutningarna i Malmö har injagat skräck hos många. TT har talat med flera invandrare vars familjer inte vågar gå ut efter mörkrets inbrott.

Kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) krävde i debattartiklar i lördagens DN och Sydsvenskan fler poliser till Malmö och skärpt lagstiftning mot illegala vapen. "Justitieministern bör ta sitt uppdrag på allvar eller avgå", hävdade han.

Polisen vet att samma vapen, en grovkalibrig pistol eller revolver, har använts vid flera av skjutningarna. Enligt Sydsvenskans källa rör det sig om fem fall.

Forum för religiös samverkan i Malmö (Firsim) anordnade på lördagen en tyst manifestation vid den busshållplats där en mörkhyad 28-årig man sköts i ryggen i tisdags kväll. Den samlade ett 50-tal representanter från flertalet trosinriktningar.

– Vi vill visa att skilda religiösa aktörer säger nej till våld. Vi vill ha trygghet för alla oavsett etnisk eller religiös tillhörighet, sade Mukhiddine Sherinov, imam på Islamic center i Malmö och höll upp sitt plakat med uppmaningen "Sluta skjuta!"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.