Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ännu ett schlagerbidrag diskas

För andra gången har ett bidrag till Melodifestivalen 2010 diskats. Det handlar om låten "Åt helvete för sent" som SVT vill att Rikard Wolff ska sjunga - vilket låtskrivarna vägrar.

För andra gången diskas ett bidrag till Melodifestivalen 2010.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det handlar om låten "Åt helvete för sent" som SVT vill att Rikard Wolff ska sjunga - vilket låtskrivarna vägrar.

Melodifestivalens projektledare Thomas Hall säger till TT Spektra att låtskrivarna "obstruerat" SVT:s eget val av artist, Rikard Wolff.

-Av hänsyn till de inblandade vill jag inte gå in på vad de gjort, men vi kan inte acceptera att de omöjliggör vårt val.

Men Lina Eriksson, som tillsammans med maken Mårten Eriksson och Susie Päivärinta skrivit låten, berättar att konflikten handlar om ett mail:

-Vi ville ha en artist och SVT en annan. Deras val låg för långt från vad vi tänkt oss, men SVT tryckte på sin beslutanderätt och sade "Vi meddelar er vårt beslut". -Vi visste att Expressen skulle skriva om detta, så vi mailade bägge artisterna och skrev att vi inte visste vad som skulle stå i tidningen, men det här är vad det handlar om. Det tyckte SVT var ett sätt för oss att påverka processen: "Tänk om alla låtskrivare skulle prata med artisterna". Ja, det vore ju fruktansvärt i ett land med yttrandefrihet...

Söker ersättare

Lina Eriksson har ytterligare en låt med i tävlingen, "Underbart". Hon säger att hon får hålla tummarna för den i stället:

-Om inte den också blir diskad. Äh, jag är inte bitter. Det handlar om Melodifestivalen, inte världsfreden.

Nu ska SVT hitta en ersättare till diskade "Åt helvete för sent". Thomas Hall säger att man går igenom låtarna på reservlistan.

-Jag skulle helst se att vi var klara i morgon, men det kan handla om upp till två veckor.

I mitten av oktober diskades bidraget "Never heard of him" då det hade varit publicerat på nätet.