Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ännu en topptjänsteman tvingas gå

Ännu en topptjänsteman är på väg att sparkas ut från Ale kommun. Utbildningschefen Annika Sjöberg har inte längre något förtroende från den politiska ledningen. De fortsatt svaga skolresultaten pekas ut som den tyngsta anledningen.

När GP når Annika Sjöberg är hon fåordig. Men hon medger utan omsvep att situationen är mycket ansträngande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är fruktansvärt, kan jag säga. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna hamna i en sådan här situation.

När fick du veta att du saknar förtroende?

– Det här har ju pågått ganska läge. Jag hade fått de signalerna, men fick själv gå och ställa frågan. Det gjorde jag för ett ganska bra tag sedan, för åtta veckor sedan.

Vad händer nu?

– Den 14 juni ska jag få ett förslag från arbetsgivaren. Jag vill inte säga mer just nu, det vore nog inte så smart.

Tillförordnade kommunchefen Björn Järbur, som precis efterträtt sparkade Erik Lidberg, är den som håller i förhandlingarna med Annika Sjöberg.

– Sakförhållandena är att det för ett tag sedan stod klart att det finns en förtroendebrist hos majoritetspolitiker, konkret M och C. Det gäller arbetet kring att förbättra skolresultaten och att leverera vissa utredningar som man har önskat. Med det som bakgrund har Annika själv bedömt, klokt tycker jag, att det är svårt för henne att fullgöra uppdraget. Mer kan jag tyvärr inte säga just nu, säger Björn Järbur.

Eftersom inget framkommit som tyder på att Annika Sjöberg gjort sig skyldig till tjänstefel eller andra övertramp, talar mycket för en ny dyrköpt chefsavsättning för Ales skattebetalare. Det blir i så fall tredje gången under det nuvarande alliansstyret. På bara drygt två år har två kommunchefer fått gå till en kostnad av totalt fyra miljoner kronor.

Björn Järbur pekar ut två partiers politiker som särskilt kritiska till utbildningschefens arbete. Uppgifter till GP gör gällande att det specifikt handlar om kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) och utbildningsnämndens dito Elena Fridfelt (C). Ingen av dem vill kommentera frågan i nuläget, men lovar att återkomma senare.

En som däremot gärna pratar är oppositionsrådet Paula Örn (S):

– Det verkar som att majoriteten vill visa handlingskraft. Men jag vet inte hur handlingskraftigt det är att sparka chefer på löpande band. För mig är det snarare ett tecken på politisk desperation. Vi har precis fått en rapport från Skolinspektionen som pekar på att skolan i Ale är på väg åt rätt håll. Det här agerandet skapar bara oro och kaos, säger Paula Örn.