Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ännu en anhållen i muthärvan

En underleverantör till ett kommunalt bostadsbolag greps i tisdags och anhölls. På eftermiddagen anhölls även en medarbetare i bolaget i sin frånvaro.

- Personen på leverantörssidan är misstänkt för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och det kan också bli medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz till GP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han greps i sin bil i samband med att husrannsakan mot hans byggföretag.

På eftermiddagen beslutade åklagaren även att anhålla en person på ett kommunalt bostadsföretag i sin frånvaro.

- Misstankarna mot den personen är grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Ingen av de nu nämnda personerna ska tidigare ha figurerat i massmediernas rapportering kring muthärvan.

Den så kallade underleverantören anhölls först i sin frånvaro, men greps ganska snabbt av personal från länskriminalen under förmiddagen. Han befann sig då på sin arbetsplats i Göteborgsområdet. Husrannsakan genomfördes på platser kopplade till mannen, enligt kommissarie Bengt-Åke Nilsson, som leder polisutredningen.

Mannen, som är i 45-årsåldern och har en firma i byggbranschen, kördes direkt till polisens arrestlokaler: Under eftermiddagen hördes han under tre timmar. Han nekade till brott. Men Nils-Eric Schultz bestämde att han skulle förbli anhållen.

- Jag avgör om jag ska begära honom häktad på torsdag, säger åklagaren.

Underleverantören är inte direkt kopplad till det kommunala bostadsbolaget. Han har istället utfört tjänster åt ett annat privat företag, som i sin tur har avtalet mot det allmänna.

- Detta är en kedja som består av tre bolag. Leverantören har bolag A som anlitats av bolag B som i sin tur har kontakterna med det kommunala bolaget C, förklarar Bengt-Åke Nilsson.

Så den här personen är inte misstänkt för att direkt ha mutat den kommunale tjänstemannen?

- Nej, men vi måste starta i rätt ände och nysta upp härvan från sin början.

Brottsligheten som underleverantören anklagas för har innefattat betydande ekonomiska värden. Enligt uppgift till GP skall mannen har tjänat minst fem basbelopp (över 200.000 kronor) på sitt olagliga agerande.

Är det aktuellt att plocka in den kommunalanställde under dagen?

- Det är inte omöjligt, men vi har inget skyndsamhetskrav i det här läget. Mycket hänger på vad som framkommer under förhören, säger kommissarie Bengt-Åke Nilsson.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz driver förundersökningar mot personer med kopplingar till, förutom Idrotts- och föreningsförvaltningen och Familjebostäder, ytterligare tre kommunala bostadsbolag/företag.

Poseidon gick förra veckan ut och berättade att man polisanmält en medarbetare för grova oegentligheter.

Företrädare på hög nivå för de återstående bostadsbolagen har både muntligt och skriftligt förnekat för GP att de på något sätt skulle vara inblandade eller känna till att det finns misstankar mot personer.

Detta tycker Nils-Eric Schultz är oklokt, men han vill inte namnge vilket bolag det nu rör sig om.

- Jag hoppas kunna göra det är i slutet av veckan.

Han tillägger:

- Om det går som planerat finns möjligheten att det blir häktningsförhandlingar på fredag.

Statsåklagaren tror att minst 15-20 personer kan komma att ställa till svars i den kommunala muthärvan. Han har nu fått ytterligare två utredare på heltid till sitt förfogande, enligt ett beslut av polisledningen i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.