Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ändra karensreglerna för egenföretagare

Kortast möjliga karenstid för egenföretagare blir sju dagar. Vilka vill driva företag med dessa trygghetsvillkor?, skriver bland andra Birgitta Losman (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Riksdagen har beslutat om nya regler när det gäller karenstider för egenföretagare som driver företag i enskild firma eller handelsbolag. De nya reglerna gäller från 1 juli. I Sverige berörs ca 200 000 företag, många av dem nystartade, ledda av kvinnor och personer med invandrarbakgrund som inte tagit steget och bildat aktiebolag. Reglerna drabbar även dem som kombinerar anställning och företagande. Miljöpartiet i regeringsställning efter valet kommer att kräva ändring av regelverket för att säkra grundtryggheten för de minsta företagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Företagare som driver verksamhet i enskild firma eller handelsbolag har i dagarna fått ett brev från försäkringskassan om att 7-dagarskarens införs i sjukförsäkringen från 1 juli. Vi ges också möjlighet att välja karenstid – ifall vi vill ha 7, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Valfriheten i sig är något som Företagarnas organisation talat sig varma för, eftersom dagens system fungerade dåligt för en del av deras medlemmar. Problemet med de nya reglerna är att kortast möjliga karenstid blir 7 dagar, medan den är en dag för anställda. Vilken småbarnsförälder eller person som någon gång i sitt liv drabbats av sjukdom vågar ta steget att starta och driva företag med dessa grundtrygghetsvillkor? Det är inte alla som vill eller kan driva företag med privata försäkringslösningar som bas.

För Miljöpartiet är grundtryggheten viktig, för anställda och för företagare. Vi kommer inom det rödgröna samarbetet driva på för att 7-dagarsregeln avskaffas så att företagare som driver enskild firma och handelsbolag ska kunna välja en lägre karenstid. Sjukförsäkringssystemet ska erbjuda grundtrygghet för nya, nyfikna entreprenörer. Det krävs mod att starta eget, men det ska inte krävs miljoner på banken för att våga ta steget och driva eget.

Syftet med förslaget så som regeringen lagt fram det till socialförsäkringsutskottet är att öka likabehandlingen mellan företagare och anställda och att öka valfriheten i sjukförsäkringen för företagare. Men resultatet blev en sjukförsäkring med valfrihet som bara gäller efter 7 dagar eller längre. 7-dagarsregeln är feltänkt!

Birgitta Losman (MP)

regionpolitiker och företagare

Gunvor G Ericson (MP)

ledamot riksdagens socialförsäkringsutskott

Per Bolund (MP)

ledamot riksdagens näringsutskott