Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Älvstrandens förre vd åtalas

Älvstrandens tidigare vd Mats Andersson åtalas för bedrägeri.

Enligt chefsåklagare Daniel Edsbagge vid åklagarkammaren i Uddevalla har Mats Andersson missbrukat allmänhetens förtroende då han förde upp inköp under bostadsmässan i Cannes av bland annat mousserande vin och ostbrickor som frukostmat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det kommunala bolaget Älvstranden utveckling AB står som målsägande i stämningsansökan som lämnades in under onsdagsmorgonen.

- Det har aldrig funnits anledning för Älvstranden utveckling AB att stå för den här kostnaden. Det här har varit en gåva till bekanta och man har vilseletts att tro att det rör sig om frukostmat.

Det var SVT:s Uppdrag Granskning som förra hösten avslöjade inköpet som skedde under Cannes-mässan 2010. Kostnaden för sex flaskor mousserande vin, parmesanost, sparris och ostbrickor kostade 755 kronor och 89 öre.

Enligt Daniel Edsbagge är inte värdet av inköpet av avgörande betydelse när han nu åtalar för bedrägeri.

- Man ser inte bara på summan när det gäller bedrägeri utan också under vilka omständigheter det ägt rum. I det här fallet så har det gjorts av en person med ett förtroendefullt uppdrag och då ser man inte bara till beloppet. Man har missbrukat allmänhetens förtroende när man som vd gör på det här sättet.

Enligt Daniel Edsbagge har Mats Andersson, genom att bara lämna in kontoslipen från sitt inköp och inte kvittot lyckats dölja att det som angavs som frukostmat i själva verket var mousserande vin och andra mer lyxbetonade varor. De bekanta som Mats Andersson sedan gav vinet och maten till har förhörts i utredningen och bekräftar att de fått gåvorna.

Mats Andersson har förnekat brott genom hela utredningen. Han har, enligt Daniel Edsbagge, nekat till brott men i inlagor medgett i vart fall bedrägligt beteende.

- Det finns invändningar från Mats Andersson om att det ska rubriceras som bedrägligt beteende. Det kommer vi argumentera i domstol om, säger Daniel Edsbagge.

Rubriceringen är av stor betydelse. Bedrägeri av normalgraden preskriberas efter fem år, medan preskriptionstiden för bedrägligt beteende bara är på två år. Skulle rätten bedöma det inträffade som bedrägligt beteende så är handlingen, som inträffade våren 2010, redan preskriberad.

Vad gör då detta till bedrägeri enligt dig?

- Den här kostnaden skulle aldrig Älvstranden stå för. Det här är gåva till bekanta och genom vilseledande att det skulle vara frukostmat och genom att inte lämna in underlaget som reglerna säger har han fått Älvstranden att stå för det här. Hade han lämnat in underlaget hade man sett vad det avsåg och det var först när Uppdrag granskning ringde efter numret på slipen som de kunde ta reda på vad för varor som köptes in.

GP söker Mats Andersson som nekar till brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.