Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Älvstaden kan bli till för alla

Ska Göteborg utvecklas måste vi bygga staden för alla. De senaste decennierna har det gått åt rakt motsatt håll. Det måste till ett maktskifte innan det är för sent, skriver Kjell Björkqvist FP.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är spännande att läsa Johannes Hulter (S) på GP Debatt den 17 maj. Han skriver om hur vi ska få en social, ekologisk och ekonomiskt hållbar stad. Han vill också att Heden ska bli en förebild för den nya staden vi ska bygga bland annat vid Älven.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det finns en överenskommelse i byggnadsnämnden mellan FP, M, S, MP, V om Heden. Förslagets slutsatser är att utveckla och förtydliga att Heden i huvudsak ska vara en idrotts- och kulturaktivitetsplats. Där anges den ungefärliga storleken som kan bebyggas genom ett exempel: parkeringsytan längs Engelbrektsgatan.

Hulter skriver att den nya stadsdelen inte ska planeras som en isolerad bostadsenklav för medelklassen. Där ska finnas bostäder och lokaler för alla olika grupper i samhället. Detta oavsett vem du är och var du kommer ifrån. Jag välkomnar vad han skriver och håller helt med honom i den stad han vill skapa. Men varför vänta?

Finner allt i Älvstaden

Om man läser den vision som är framtagen för Älvstaden så finner man allt där. Älvstaden håller nu på att byggas. Skeppsbron är planerad som det första området på Södra Älvstranden. Där ser det tyvärr ut att bli som Johannes Hulter säger – en stadsdel enbart för medelklassen. Den stad som FP vill bygga är en stad med olika prisbilder på bostäder. Nästa område som planeras och ska byggas är Norra Masthugget och vi måste sätta ned foten från början med vad vi vill.

Det är nödvändigt om Göteborg ska utvecklas att vi bygger staden för alla. S har haft makten i 20 år i Göteborg. Det har gått åt rakt motsatt håll med ett bostadsbyggande enbart för medelklassen. I dag har det gått så långt i Göteborg att 30-40 procent av stadens befolkning inte har råd att hyra eller köpa sig en ny bostad. Det måste till ett maktskifte innan det är för sent.

Kjell Björkqvist (FP)

förste vice ordförande Byggnadsnämnden