Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Äldreomsorgen fortfarande krisbransch i Göteborg

För drygt två år sedan skrev jag en artikel på denna sida som visade bristerna inom hemtjänsten i Göteborg. Ännu har inget hänt, skriver Jöran Rubensson, Sveriges Pensionärers Riksförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I rankingen av hur nöjda hemtjänsttagarna var med sin hemtjänst i landets kommuner låg Göteborg på plats 273 av 290 möjliga för drygt två år sedan. Nu ligger staden på plats 276 av 285 möjliga! Målsättningen att Göteborg ”ska vara bäst bland storstäderna i den nationella utvärderingen” finns därmed bara i högtidstalen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Min kritik för två år sedan betecknade kommunalrådet Marina Johansson (S) som ”orättvis svartmålning av äldreomsorgen i Göteborg” men lovade att mer än 200 miljoner skulle avsättas för ”ett omtag i hemtjänsten”. Detta trots att hon inte kunde se ett samband mellan ökade resurser till äldreomsorgen och nöjdheten hos de äldre. Och inte nog med det. Stadsledningskontoret fick också i uppdrag att göra en total översyn av äldreboendena och fördelningen av platser.

Glöms bort

Men vad händer i praktiken? Jo, att strokedrabbade Thomas Eriksson – ett exempel av flera – blivit bortglömd av hemtjänsten ett flertal gånger det senaste halvåret, enligt SVT:s Uppdrag granskning. Personliga besök har glömts bort och personliga besök som skulle ersättas av telefonsamtal har också glömts bort.

Hög svansföring

Men Göteborg och Bergsjön håller hög svansföring i fråga om äldreomsorgen; de äldre ska ha rätt till ett värdigt liv och känna trygghet och välbefinnande, sägs i programförklaringarna. Och för säkerhets skull har Göteborg utfärdat fem värdighetsgarantier för äldreomsorgen, vilka borde bli ett fall för reklamationsnämnden.

Ett generellt problem är underfinansieringen av äldrevård och omsorg. Och orsaken känner vi till. Äldreomsorgen hamnar inte överst när prioriteringslistan görs mellan olika kommunala verksamheter. I genomsnitt har stadsdelarna i Göteborg använt cirka sju procent av äldrepengarna till andra verksamheter, vilket innebär att cirka 280 miljoner prioriterats bort från de äldre.

Slutsats: Pengarna till äldreomsorgen måste öronmärkas och dimensioneras efter behov, inte efter budget. Först då kanske vi kan skönja ett slut på diskrimineringen av äldre.

Jöran Rubensson

ordförande Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF