Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Äldreomsorgen är ingen frizon för vanvård

I stället för att ta itu med problemen i äldreomsorgen servera de rödgröna salvelsefulla utläggningar om äldreomsorgens framtida utmaningar och personalens heroiska insatser, skriver Jöran Rubensson, SPRF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hemtjänsten, 21/2 och 1/3

Blunda, knäpp händerna och tala väl om äldreomsorgen, tycks vara inställningen hos Daniel Bernmar (V) och Marina Johansson (S). Påtalas bristerna ska vi inte tala om dem, utan bara om de goda exemplen. Att tvåtusen personer som har hemtjänst mer eller mindre är missnöjda med stadens hemtjänst förbigås med tystnad.

 

I stället för att ta itu med problemen serveras salvelsefulla utläggningar om äldreomsorgens framtida utmaningar och personalens heroiska insatser, vilket får läsaren att tappa fokus. För vad det handlar om är politikernas dokumenterade oförmåga att förverkliga sina höga målsättningar om en god äldreomsorg i Göteborg. De ansvariga bryter löften som om varje dag vore första april.

 

Nya utfästelser

För några år sedan presenterade Göteborgs stad målsättningen att allt arbete inom äldreomsorgen skulle genomsyras av ett salutogent arbetssätt. Det lät modernt och bra redan då, men tydligen inte tillräckligt tjusigt. För därefter utfärdade de, för säkerhets skull, också Fem Värdighetsgarantier för äldreomsorgen. Och nu är det återigen dags med nya utfästelser.

 

Med hjälp av det nya arbetssättet Attraktiv Hemtjänst ska det tänkas nytt. Att pengar minsann inte löser allt, poängteras särskilt.

 

Insikten om sambandet mellan resurser och kvalitet tycks vara obefintligt. En uppfattning som regeringen dock inte delar, för Göteborg erhåller i år 93 miljoner kronor som ska användas för att öka bemanning och kvalitet i äldreomsorgen, och inte, för att täppa till hålen i andra budgetposter.

 

Ingen frizon för vanvård

Om personalbristen inom äldreomsorgen tidigare bultade på dörren så har den nu klivit rakt in över tröskeln. Det tycks dock inte ha hindrat de ansvariga från att spara pengar inom den offentliga omsorgen, som därmed riskerar att bli en frizon för vanvård. Och så får det naturligtvis inte vara.

 

SPRF kräver att politikerna erbjuder en skattefinansierad god omsorg för alla medborgare. Vård och omsorg kostar och måste få kosta.

 

Jöran Rubensson

ordförande Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF