Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fast på klippa. Det äldre paret satt fast på klippan i Bohuslän i över två timmar innan räddningstjänsten lyckades lokalisera och rädda dem.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Äldre par fast på klippa - räddningstjänst på väg

Ett äldre par har räddats från en blixthal klippavsats i Bohuslän.Efter flera timmars drama firades paret upp av räddningstjänsten efter att ha lokaliserats av en drönare.– Paret ska vara vid god vigör, säger insatsledaren Karl-Gunnar Persson.

Räddningstjänsten fick det första larmet om händelsen vid 14.29 på söndagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett äldre par som vandrade längs en led i skogen hade då gått vilse och fastnat på en hög och blixthal klippavsats vid sjön Flesivatten utanför Jörlanda i södra Bohuslän.

Enligt en fotograf vid platsen som har pratat med paret hamnade de ute på klippan när de höll på med geocaching. En form av modern skattjakt där sökarna använder sig av gps för att lokalisera gömda föremål i naturen.

Regnet har under söndagen öst ner över skogsområdet och räddningstjänsten tvingades att skicka upp en drönare i luften för att kunna lokalisera paret i den svårbemästrade vildmarksterrängen.

– Vi är inte framme hos dem än och jag vet inte hur det ser ut vid platsen, men det ska vara halt och eländigt och de kan inte ta sig från klippavsatsen, berättade Karl-Gunnar Persson under dramat.

Efter nära två timmars sökande hittade räddningstjänsten paret vid den höga klippan intill en sjö mitt ute i skogen.

Med hjälp av rep kunde räddningstjänsten fira sig ner till dem från en högre klippavsats.

Efter att paret säkrades hissades de upp till säker mark av räddningstjänsten. Det hade då gått nära tre timmar från att paret slog larm om sitt öde.

– Paret är räddade och båda två ska vara vid god vigör. Nu har de en promenad framför sig i svår terräng, men allt har gått bra, säger Karl-Gunnar Persson vid Stenungsunds räddningstjänst.

När GP senare samma kväll är i kontakt med det räddade paret har de precis kommit hem.

Den 71-årige mannen som räddades från dramat hyllar räddningstjänstens insats.

– Brandmännen var helt fantastiska, utan dem hade vi kanske frusit ihjäl där ute i natt. Terrängen var eländig med lodrätta klippor, efter ett tag kunde vi ta oss ner från klippan till strandkanten, men det var omöjligt att ta sig därifrån och vi fick vinschas upp av räddningstjänsten, säger mannen.