Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Äldre lämnas utanför IT-världen

För 1,3 miljoner svenskar över 50 år är internet fortfarande något helt främmande.

Betala räkningar, deklarera eller kontakta myndigheter och företag. Det kan tyckas vara en given del i vardagen för de flesta. Men den verkligheten gäller inte alla.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En tredjedel av alla svenskar över 50 år använder sig inte av internet, visar stiftelsen för Internetinfrastruktur (.se) första rapport om äldres internetvanor.

Många ansvariga

Vanligaste orsaken är ointresse. Desto allvarligare är kanske skäl som att det är för dyrt, eller att funktionshinder som nedsatt syn, eller motoriska problem, utgör ett hinder.

– Det är en stor fråga. Det är en grupp människor som riskerar att hamna utanför samhället, men det kan också bli väldigt kostsamt att inte använda sig av nätet, som för att betala räkningar, säger Curt Persson, ordförande för Pensionärernas riksorganisation (PRO).

– Det är också många som inte har utrustningen då ekonomin utgör ett hinder, säger Persson.

Enligt IT-minister Anna-Karin Hatt är det många som har ansvar för att det ser ut som det gör.

– Det är ett delat ansvar mellan branschen, regeringen och å andra sidan myndigheter och kommuner när det gäller att utveckla samhällstjänsterna, säger hon, och påpekar att också civilsamhället har ansvar för att sprida färdigheten.

Kan bli demokratifråga

– Utvecklingen går fort. I takt med att samhällstjänster och kommersiella tjänster blir digitala – en del finns bara digitalt – blir det här en demokrati- och rättighetsfråga. Sverige ligger långt fram men det finns fortfarande mycket att göra, säger Hatt.

Curt Persson anser att regeringen bör öppna för en möjlighet där datorinköp för äldre kan subventioneras av staten, men Anna-Karin Hatt är tveksam.

– Jag håller som bäst på att arbeta fram den digitala agendan. I det sammanhanget får vi värdera i vilken mån det kan bli aktuellt med statliga insatser, men just nu är jag inte beredd att säga vad det kan komma att handla om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.