Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Äldre Iphone-modell giftigast i test

Alla 36 mobiltelefoner som ingick i ett stort test innehöll miljögifter. Mest gifter innehöll en äldre Iphone-modell.

Tillsammans med reparationsföretaget ifixit.com har den amerikanska miljöorganisationen Ecology center analyserat 36 mobiltelefonmodeller, från tio olika tillverkare, som har släppts de senaste fem åren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Telefonerna har plockats isär (36 telefoner blev 1 105 delar) och forskarna analyserade därefter delarna utefter 35 olika kemikalier. Alla telefoner visade sig innehålla minst ett av de giftiga ämnena bly, brom, klor, kvicksilver och kadmium.

– Till och med de bästa telefonerna i vår studie är fortfarande fulla av miljögifter, säger Jeff Gearhart, forskningsledare på Ecology center, i ett pressmeddelande.

– De här kemikalierna kopplas till missbildningar, försämrad inlärningsförmåga och andra allvarliga hälsoproblem. De har hittats i marken vid sopsorteringar för elektronikavfall i Kina, i halter som är 10 till 100 gånger högre än normalt.

Iphone2 visade sig vara testets giftigaste telefon, medan Iphone 4 samt 5 fanns med bland de bästa. I topp hamnade dock Motorola Citrus. Samsung uppges vara den tillverkare som överlag klarade testet bäst.

Testet visade också att de nya telefonerna får bättre betyg än de äldre.

De farliga ämnena riskerar att förorena jorden även efter att mobiltelefonen är förbrukad. Omhändertagandet av elektronikavfall fungerar inte riktigt som önskat.

– Under 2009 var 2,4 miljoner ton elektronik redo för vad Environmental Protection Agency (ungefär Naturvårdsverket) redo för "slutlig hantering". Elektroniken var alltså död, trasig, passé eller oönskad, säger Kyle Wiens, vd för ifixit.com, i ett pressmeddelande.

– Men bara 25 procent nådde återvinningscentraler. Vi kan inte tillåta att 75 procent av vår gamla elektronik blir till avfall. Alla gifter lagras, och e-avfall är ett enormt problem, fortsätter han.

Hela listan på mobiltelefonerna i testet kan läsas på healthystuff.org

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.