Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Lekplats för framtiden. Mamma Anna Jacobsson, pappa Anders och Simon Aronzon

Zoo och rutschkana på drömskolgården

En skolgård med en häftig rutschkana och ett zoo. Så önskar fyra femåringar se sin skolgård.

I söndagens reportage i papperstidningen möter vi barn, ungdomar och en barnfamilj för att ta reda på hur de tycker staden behöver förändras.

- Vi behöver ett ställe där vi bara kan vara. Som det är nu är Centrum bara till för vuxna, säger Anna Fäldt, 14 år, som går på Guldhedsskolan.

Barnfamiljen är beroende av bra lekplatser och tycker att staden ska satsa på att hålla dem fräscha och uppdaterade.

Det är inte första gången GP lägger sig i stadsutvecklingen.

Visionstävling inför Götatunneln

Den 22 augusti 2004, gick det att läsa om hur ledande arkitekter ville att Södra älvstranden skulle förändras när bilarna leddes ner i Götatunneln. Det resulterade i tre olika visioner.

Läsarna fick rösta på det förslag de tyckte var bäst och White arkitekter vann. I deras vision ingick bland annat ett nytt hamntorg med ett höghus som landmärke, en nöjeskaj med basarer och en bostadskaj med lägenheter på pirar ut i älven.

Då resonerade Åke Johansson på White så här:

- Hamnstaden Göteborg måste återerövra kajerna och pirarna. Södra älvstranden med sitt unika läge mitt i stan måste göras tillgänglig för alla.

Heden - grusfält med gröna oaser

Två år efter tävlingen var det dags igen. Denna gång var det Hedens framtid som diskuterades. Då fick läsarna först lämna synpunkter som sedan sattes ihop till en vision av tre arkitekter.

Det resulterade i att halva Heden blev ett sammanhängande grusfält. Hedenparken, ett brett bälte med gräs och planteringar utmed Södra vägen, bildade en grön oas.

Parkeringen skulle ligga under mark och bussterminalen var i denna fyra år gamla vision borttagen.

För tre månader sedan skapade unga arkitekter visioner över centrala platser i Göteborg. GP kommer att fortsätta förmedla framtidsplaner för Göteborg. Och vi vill gärna veta vilka platser som du vill göra om.

Bild - 2
Mest läst