Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Zlatan i samarbete med FN

När den svenske fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic firade lördagens 1-0-mål för sitt Paris Saint-Germain mot Caen tog han av sig tröjan och blottade 50 olika namn som var nerskrivna på bröstkorgen. På söndagen avslöjades bakgrunden.

Det handlar om ett samarbete med FN:s livsmedelsprogram, World Food Programme, som kämpar mot hunger över hela världen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en reklamfilm säger Ibrahimovic: "Var jag än går känner folk igen mig. Ropar mitt namn. Hejar på mig. Men det finns namn som ingen hejar på. Om jag kunde skulle jag skriva vartenda namn på min kropp. Det finns 805 miljoner människor som lider av hunger i världen i dag. Alltför många av dem är barn."

"Från och med i dag vill jag att stödet ska gå till de människor som verkligen behöver det. Så när du hör mitt namn, kommer du att tänka på deras namn."

Kampanjen råkade ut för ett bakslag under söndagskvällen då den franska ligaföreningen (LFP) uppgav att man vill stoppa filmen, skriver Aftonbladet och hänvisar till den franska tidningen 20 Minutes. Videon innehåller bilder från matchen mot Caen, något World Food Programme inte har upphovsrätt till. Sent på söndagskvällen gick videon fortfarande att titta på, i varje fall från Sverige.