Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Zlatan har aldrig varit mer dominant

  Zlatan Ibrahimovic för åttonde gången. Lotta Schelin för fjärde. – Man är som ett gammalt vin. Ju äldre man är, desto bättre är man, säger Zlatan.

  Vid 22-tiden igår fick Zlatan Ibrahimovic än en gång gå upp på scenen i Globen och hämta Guldbollen, priset till Sveriges bästa fotbollsspelare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag försökte bara att njuta av stunden. Men jag blev såklart lite nervös när jag hörde mitt namn ropas upp. Det gick ett sus genom kroppen. Men det handlade bara om att resa sig, försöka gå med stolthet och hålla huvudet högt. Man vill ju inte snubbla och bli ihågkommen för det. Jag försökte bara vara mig själv. Jag tog det som det kom. Inget var planerat, sånt gillar jag inte. 

  Är det lika kul att hämta det här priset varje gång?

  – Ja, det känns stort. Varje gång jag har gjort den här presskonferensen efteråt har jag sagt samma sak. Ju fler priser jag vinner, desto gladare blir jag. Och så gör jag ju det svårare för den som en dag vill försöka slå mitt rekord. Enda skillnaden mellan alla gångerna är väl kostymerna. Den i år kanske glänser lite extra …

  Vad är det som driver dig?

  – Jag vill hela tiden vara bättre än året före, rent statistiskt och spelmässigt och i mitt eget tänkande. Det är mot mig själv som jag kämpar. Jag känner mig inte nöjd. Jag vill hela tiden bli bättre, framförallt nu när man är över 30, och jag måste träna mer och tuffare. Jag tränar ännu hårdare nu, svarar Zlatan och fortsätter:

  – Om jag själv vet att jag har varit bättre än föregående år, så vet jag också att jag kommer att vinna Guldbollen. Inte för att vara kaxig, utan jag säger det här med respekt – men även om de gamla vinnarna hade spelat i dag, så skulle jag ha vunnit.

  Zlatans pappa dokumenterar allt som sonen gör, och någon gång per år sitter de ner och summerar vad som hänt sedan senast de sågs.

  – Farsan sparar på allt, spelar in allt. Vi brukar sitta en timme eller så. Han har fyra av guldbollarna hemma – men dem ska jag ta tillbaka, säger Zlatan och ler.

  Lotta Schelin börjar bli lika dominant på damsidan och tilldelades Diamantbollen för tredje gången i rad (fjärde totalt).

  – Detta är bara så sjukt häftigt. Jag är verkligen jättestolt. Man spelar fotboll, man gör det så bra som man kan – och i slutändan har man förhoppningsvis gjort något bra, säger hon, och fortsätter:

  – Jag känner själv att jag har presterat bra hela säsongen. Jag har haft en hög lägstanivå. Men jag känner att jag har mer att ge och jag hoppas kunna fortsätta prestera bra. Glöden blir i alla fall inte svagare.

  Har du varit bättre än vad du är nu?

  – Nej, kanske inte om man ser till de tre senaste åren … Jag har i stort sett varit skadefri och har kunnat vara i ständig träning. Ibland kan det dippa lite under säsongerna, men jag känner mig väldigt stark och jag har en hög lägstanivå. Ja, det har jag.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.