Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Zlatan fick sin slutliga revansch

Jözzez, Zlatan! Den svenske lagkaptenen sänkte England – med fyra mål! Har han någonsin varit bättre?

Friends Arena skulle invigas. Det skulle spelas en vänskapslandskamp mot England. Men Zlatan Ibrahimovic hade bestämt sig. Han tänkte inte vara vänlig mot britterna denna magiska afton.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det här var kvällen när tonvikten skulle ligga på det svenska försvarsspelet. Det var kvällen när Erik Hamrén skulle sätta det där mittbacksspelet en gång för alla.

Det blev – något helt annorlunda.

Det var länge en ganska trist match, så som en tvåmålsträning mellan två länder brukar vara. Själva grunden för all idrott är att det ska finnas en nerv och en kamp om poäng eller seger. Om den inte finns, så är idén liksom förlorad.

Trots det fick vi i alla fall några vettiga svar:

1) Det svenska mittbacksspelet är bedrövligt just nu.

2) Det svenska försvarsspelet på egen planhalva saknar stabilitet.

3) Alexander Kacaniklic är ett fynd.

4) Och Zlatan Ibrahimovic är en av planeten jordens bästa fotbollsspelare.

 

Han gjorde snyggt 1-0 och vackert 2-2. Han dunkade in en frispark till 3-2. Men det är det sista målet som kommer att gå till historien; det där när han från 25 meters håll drog till med en cykelspark som gick i en båge över tre engelsmän och hamnade i nätet.

Då kokade Friends Arena. Då fick de nästan 50 000 åskådarna definitiv valuta för pengarna och för bilköerna till arenan som för vissa tog en och en halvtimme.

 

Ett par stolar bort från mig satt en brittisk radioreporter. När Zlatan gjorde den där konstsparken i slutet reste han sig upp. Han log. Han refererade i radion. Och plötsligt började han applådera!

Zlatan var i många år mer eller mindre förföljd av engelsk press. De trummade på att han aldrig gjorde bra matcher mot engelska lag.

I går fick han sin slutliga revansch. Ett mål som det där sista kanske man bara får se en gång i livet, sa förbundskapten Erik Hamrén efteråt. Det är bara att gratulera alla som hade trotsat den usla infrastrukturen i Solna och vigt sin onsdagskväll åt Friends Arena.

 

När dessa rader skrivs har den brittiske radioreportern fått sällskap av några landsmän uppe på pressläktaren. De diskuterar inte hur England kunde släppa in fyra mål. De pratar inte om Steven Gerrards hundrade landskamp.

De snackar bara om Zlatan Ibrahimovic – och om hans fjärde mål! Om och om och om igen.

Jag förstår dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.