Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Zinat Pirzadeh 25/2

  Zinat Pirzadeh, komiker som blir koko utan meditation och fruktdrinkar och tycker det är lite för mycket snopp hemma.

  Vad ska du göra i helgen?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag ska packa! Vi flyttar till en större lägenhet snart, från en tvåa till en femma. Men först börjar jag dagen med meditation och fruktdrinkar. Det måste jag göra, annars blir jag koko.

  Hur är läget annars?

  - Bra! Det är mycket som händer men det brukar bli bra ändå. Dels flyttar vi och dels är det snart deadline för min roman som jag skrivit på i flera år. Förlaget börjar tröttna på mig tror jag, men snart är den klar.

  Vad handlar den om?

  - Den handlar om en liten flicka som växer upp före och efter revolutionen i Iran. Men det är svårt att skiva en roman, mycket svårare än att föda barn har jag märkt.

  Jaså?

  - Ja, man måste riva upp så mycket gamla saker. Men jag är tacksam över att jag blivit så hel att jag kan "besöka" den här lilla flickan utan förnekelse och förträngningar. Det är alltså fiktion men mycket är självupplevt.

  Du är ju uppväxt i Iran, följer du utvecklingen i mellanöstern nu?

  - Ja gud ja. Jag ringer till Iran hela tiden. Jag är ju orolig, men samtidigt är det skönt att det känns som att diktatorernas tid verkligen är förbi. Det är svårare där borta än man kan förstå.

  - När en släkting till mig skulle föda barn nyligen till exempel. De fick veta att de måste göra kejsarsnitt men de hade inte råd, och då fanns det ingen hjälp att få. Jag och andra släktingar fick skicka pengar, annars hade det aldrig gått bra. Nu har de fått en jättesöt bebis men jag sa till dem att nu får ni sluta ha sex, det här blir för dyrt. Haha!

  Du var med i På Spåret en säsong, hur var det?

  - Jag var spårlöst försvunnen. Vi hade inget bra samarbete jag och Göran Greider. Jag tycker jättemycket om honom men det funkade inte. Jag kom på knepet sen, man ska lyssna på vad gubbarna säger och inte titta så mycket på skärmen. Svaren finns liksom inbakade i frågorna. Men jag älskade att vara med.

  Har du och Göran fortfarande kontakt?

  Inte så mycket, men vi är fortfarande vänner. Första gången jag träffade honom trodde jag att han också var invandrare. Jag vet inte varför, han är svår att placera bara. Jag gissade att han var kurd.

  Ska du kolla på Melodifestivalen på lördag?

  - Ja det är klart! Jag älskar det, men jag får skäll av mina kompisar. "Vi som trodde du var intellektuell", haha! Jag tittar alltid och ringer och röstar och allt. Det är en fredlig grej mellan olika länder med en massa sång, det är ju jättekul. Hoppas Iran får vara med någon gång.

  Skulle Iran ha någon chans?

  - Ja det finns jättemånga bra artister. Flera som bor här.

  Vad röstade du på förra helgen då?

  - Hm, no comments. Men jag måste avslöja att jag älskade Babsans låt "Ge mig en spanjor"! Det kändes som att han verkligen menade det, han ville ha en spanjor! Jag blev jättebesviken när han åkte ut, jag som ringde och ringde.

  - Jag får ringa Babsan senare och fråga om vi kan dela på telefonräkningen.

  Du är förlovad med Knut som var med i Idol, hur träffades ni?

  - Jag och Knut var modeller på en visning. Jag är egentligen ingen modell, de trodde först att jag hade en modellkropp, men jag var bara en hungrig utvisningshotad flykting. Dessutom var jag van från mitt hemland att man bara skulle gå och titta i marken.

  - Jag skulle aldrig kunna vara modell på riktigt, jag vet hur det är att gå hungrig så jag älskar mat.

  Vad är det bästa med Knut?

  - Han lagar världens godaste mat. Och så är han snäll och en bra pappa.

  Har ni många barn?

  - Han har tre pojkar och jag har två pojkar. Det är jättekul men det är dålig balans mellan manligt och kvinnligt i vår familj brukar jag säga. Det är så mycket pojkar, så mycket snopp. Det hade varit kul om det funnits en dotter här någonstans också.

  Vad är din senaste facebookstatus?

  - Att jag blev kallad hottentott på bussen av en gammal dam. Jag hade tagit en sjal och knutit som en bandana och så pratade jag nog jättehögt i telefon för det måste man göra med min mamma.

  Vad tänkte du då?

  - Jag tänkte att det var ett roligt uttryck som man inte hör så ofta, men det såg ut på hennes blick och kroppsspråk som att hon inte tyckte om mig så mycket. Så jag sa att om man inte tycker om invandrare ska man inte ta bussen utan ta en taxi. Hon kontrade med "Men då är det ju de som kör!"

  Blev du ledsen?

  - Nej men det var synd att hon kände obehag. Man ska se människor som frukter, de finns i många olika färger och former men alla är bra.

  Lycka till med packningen!

  - Tack! Du anar inte hur mycket krimskrams jag har. Hälsa Göteborg!

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.