Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Zelaya går i landsflykt

Den störtade presidenten Manuel Zelaya lämnade i dag den brasilianska ambassaden för att gå i landsflykt, rapporterade honduranska medier.

Zelaya ingick en överenskommelse med Honduras nyvalde president Porfirio Lobo om att flyga till Dominikanska republiken, där han lovats asyl, för att undgå åtal om att ha brutit mot författningen under sin tid som president.

Trots att valet i Honduras anordnades av en regering som omvärlden ogiltigförklarat, var USA, Sverige och många andra länder på plats i Honduras för att närvara vid segraren Porfirio "Pepe" Lobos installation. Ceremonin ses som ett knivstick mot den radikala latinamerikanska vänstern.

Efter valtriumfen i slutet av november tackade Lobo framför allt de 62 procent av befolkningen som enligt valtribunalens beräkningar valt att gå till urnorna. USA, som tidigare fördömt statskuppen mot förre presidenten Manuel Zelaya, hyllade det honduranska folket som troddes ha visat att en klar majoritet i det fattiga och våldsdrabbade landet accepterat valet. Lite i det tysta kom det några dagar senare fram att i själva verket bara 49 procent hade röstat.

Lobos stora utmaning blir nu att bli sams med de viktigaste länderna och locka tillbaka utländska investeringar och biståndspengar.