Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Läsaren Anders serverades smarrig dressing på en restaurang i Köpenhamn. Eftersom personalen inte ville dela med sig av något recept gör Alexandra Zazzi ett försök att återskapa det hela.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Zazzi klurar ut danskarnas hemliga dressing

Så här veckan innan jul påminner Alexandra Zazzi om vad som faktiskt är viktigast att fira. Självklart hinner hon med några recept också – hemlig tahinidressing och glutenfria puffar, närmare bestämt.

Kära läsare!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Eftersom detta är sista spalten innan jul vill jag passa på att önska er alla en riktigt god jul. Jag hoppas ni får precis den glädjen ni önskar, och att ni ger er själva lite tid med familj och vänner. Jag älskar god julmat, men ännu mer älskar jag att samla de som betyder mest omkring mig.

Livet är för kort för att stressas bort. Om jag inte hinner få till farmors gamla sillsallad, eller om det blev köpeskinka i år igen – vad spelar det för roll? Det viktigaste är att mina nära och kära, och jag själv, har hälsan. Och att vi pratar och njuter av varandra, för livet är sällan enkelt.

Kommunikation, fina vänner, det är vad som bygger broar och skapar förståelse. Så lägg undan skärmar och mobiler, och är det fint väder – gör en termos varm choklad och gå ut i naturen. Annars kan ni damma av gamla spel och sätta er runt bordet för att bara vara med varandra.

Denna vecka hoppar jag helt över julsmaker, men till nästa vecka, onsdagen innan nyår, tänkte jag tipsa om en riktigt festlig trerättersmeny inför årets sista middag.

LÄS MER: De ordnar julbord för utsatta barn

Hej Alexandra!

Tack för alla dina fantastiska recept som skapar matglädje.

Jag är glutenintolerant och undrar om godisreceptet från förra veckans spalt kan göras med till exempel quinoa i stället, eller annat glutenfritt alternativ?

Bästa hälsningar, Linda Katzenellenbogen, Höviksnäs

LÄS MER: Mia Gahne lagar glutenfritt med Smilla Luuk

Hej Linda!

Det går utmärkt att byta till glutenfria alternativ. Jag har själv gjort godiset med puffad quinoa några gånger, det blir jättegott.

Personligen älskar jag quinoa på alla sätt och vis. Att det dessutom är nyttigt är underbart. Puffad quinoa finns att köpa, men man kan också göra det själv. Det tar lite tid, men när man ändå håller på kan man göra en större mängd och förvara i lufttät burk.

Puffad quinoa

• 3-4 dl quinoa

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 50 grader. Skölj quinoan noggrant under kallt vatten. Låt rinna av 5-10 minuter i en finmaskig sil. Skaka några gånger.

Sprid ut quinoan jämnt på ett bakplåtspapper. Ställ in i ugnen cirka en timme, ta ut ett par gånger under tiden och lyft runt – vi vill att det ska torka ordentligt.

Ta nu fram en kastrull med tjock botten och ställ på spisen, ju större kastrull desto större sats kan du puffa åt gången. Värm upp kastrullen och kolla med en droppe vatten att det fräser. Lägg i 3-4 matskedar quinoa och skaka så det sprids ut. De poppar ganska direkt, vänta 15-20 sekunder så bör det vara färdigt. Häll upp på ett fat vid sidan om och fortsätt tills allt är puffat.

Förvara i burk, gör förra veckans nyttiga godis eller njut på sallader eller frukostsmoothie.

LÄS MER: Tre goda recept med fröer och groddar

Vit quinoa är vanligast, men det finns även röda och svarta varianter.. Bild: Oliver Hoffman

Hej Alexandra!

Jag åt en väldigt god dressing med tahini och soja på en restaurang i Köpenhamn. Jag försökte tigga till mig receptet men de sa att det var hemligt. En sak de avslöjade med stolthet var att de gjorde tahini själva.

Vad tror du? Kan detta vara något du kan tänka dig lista ut? Det kan ha varit ingefära i, det kan ha varit chili...

Tack och god jul och gott nytt till dig, Anders

Hej Anders!

Härlig fråga. Jag kan inte lova att det blir exakt som du tänkt dig, men jag kan lova en god dressing som är krämig utan mejeriprodukter. Personligen gör jag min variant hyfsat ofta som sås till kyckling eller som dressing till broccolibuketter som jag snabbskållat i saltat vatten. Men det finns många användningsområden, till exempel dippsås till bröd och grönsaker.

Sesamfröna är fettrika och blir därför ett smör när man krossar dem (precis som många nötter). Rostar man dem innan uppstår en väldigt trevlig smak.

Tahini (sesampasta)

• 2-3 dl sesamfrön

• 1-2 msk sesam- eller olivolja

• 1 krm salt

Rosta sesamfröna i torr stekpanna tills de fått färg. Skaka om lite då och då.

Krossa sesamfröna tills de bildar en kräm, med hjälp av en mortel eller en höghastighetsmixer. Fortsätt att mixa i sesamolja eller mild olivolja och salt. Vips det är färdigt!

Vissa recept innehåller även lite vetemjöl för att hålla ihop krämen. Jag tycker personligen inte att det behövs.

Tahinidressing

• 1 dl tahini enligt recept ovan

• 1 tsk färsk ingefära

• 0,5 vitlöksklyfta

• 1-2 tsk japansk risvinäger, alternativt lime eller citron (smaka av med lagom syra)

• 1 krm cayennepeppar eller 1 bit färsk chili (styrka efter smak)

Mixa samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar, samt balansen mellan syra och sötma.

LÄS MER: Lammfärsbiffar med hummus, bulgur och harissayoghurt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.