Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Zara Larsson – med fokus på USA

  Förra veckan hyllades 16-åriga Zara Larsson för sitt debutalbum. Den här veckan flyttar hon till Los Angeles. – Allt känns väldigt spännande just nu.

  Även den längsta resa börjar som bekant med ett första steg.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Zara Larsson tog det 2008, när hon som tioåring sjöng Whitney Houstons Greatest love of all så att Talangjuryn i TV 4 blev alldeles stum. Den som först återfick talförmågan var Bert Karlsson.

  "Jag tror du kan bli något en dag, du vet vad jag har för telefonnummer va ..?" skrockade Bert och skickade Zara vidare till finalen.

  Där vann hon hela tävlingen med Titanicballaden My heart will go on, och plötsligt låg vägen öppen för sångfågeln från Enskede. Eller?

  - Jag fick uppträda på några köpcentrum men sedan hände inte så mycket mer. Det var en jätterolig tid men "karriären" dog ut. Kanske lika bra, funderar Zara Larsson när hon tänker tillbaka. Jag gick ju bara i fyran.

  Nej, Zara Larsson blev inte den där barnstjärnan. Hon ringde aldrig till Bert Karlsson. Men lite i skymundan satte talangjaktssegern ändå hjulen i rullning. I förstone långsamt och försiktigt, men också metodiskt och målmedvetet.

  Managern Laila Bagge (känd från Idoljuryn) tog Zara Larsson under sina vingars beskydd och skivbolaget Ten music group med Ola Håkansson i spetsen började varsamt att putsa på sin guldklimp. När Zara Larsson så släppte singeln Uncover i slutet av 2012 var det knappt någon som kopplade henne till den där talangjakten.

  - Jag har egentligen aldrig varit Talang-Zara och det känns väldigt skönt.

  Förra veckan släpptes hennes debutalbum 1 – Zara själv uttalar det "one" – och det är tydligt att fokus redan från start ligger på marknaden utanför Sveriges gränser.

  Ett par av låtarna är inspelade i USA och det är dit hon nu återvänder. På fredag går flyget till Los Angeles, Kalifornien. Där ska Zara och hennes mamma hyra ett litet hus vid stranden, eller kanske en lägenhet i West Hollywood, och de räknar inte med att återvända till Sverige förrän tidigast i mars.

  - Jag ska arbeta med min amerikanska ep (albumet är inte släppt i USA), ta sång- och danslektioner och göra en hel del promotion.

  Och mycket jobb lär det bli. Zara, som närmast rutinmässigt brukar jämföras med Rihanna, inser att det är extremt svårt att slå igenom i det amerikanska radiobruset. Men hon har sin talang, sin brottarhit Uncover och ett jäkla driv.

  - Jag är beredd att arbeta som tusan för att detta ska lyckas.

  Zara Larsson är också väldigt aktiv på sociala medier. Närmare 90 000 följare på Twitter och 400 000 (!) på Instagram, flitiga uppdateringar på Facebook och en uppskattad blogg som gav henne dubbla priser vid årets Blog Awards (Årets bloggraket och Årets kändisblogg).

  Som de flesta kvinnliga bloggare har Zara också fått utstå en del näthat, men hon blockar bara trollen och fortsätter skriva det hon vill.

  - Det är ett bra sätt att komma fansen lite närmare, stjärnhajpen försvinner på ett skönt sätt, men framförallt är det väldigt roligt att använda sociala medier. Det blir en slags kommunikation.

  - (skratt) Även om 90 procent av allt jag lägger ut är selfies.

  FAKTA: Zara Larsson

  Ålder: 16 år.

  Bor: Enskede och Los Angeles.

  Familj: Mamma, pappa, lillasyster.

  Aktuell med: Debutabumet 1.

  Övrigt: Slog igenom som tioåring i tv-programmet Talang (med bl.a. Bert Karlsson i studion). Släppte ep:n Introducing förra året. Har en uppskattad blogg och närmare 90 000 följare på twitter. Läser just nu in gymnasiet (samhällsvetenskaplig inriktning) på distans.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.