Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Bild: Bild: Anders Hofgren

Yoghurt - Medelhavet - test

Konsumenttest Den goda, feta medelhavsyoghurten blir allt mer populär. Men alla sorter är inte lika bra. GP:s konsumentpanel har provat tio sorter.

Många äter grekisk eller turkisk yoghurt på semestern och njuter av den syrliga, fylliga smaken. Utbudet på hemmaplan växer också – importen ökar kraftigt och dessutom produceras en del sorter här i Sverige.

Vad är medelhavsyoghurt egentligen? Det är koncentrerad yoghurt, med mindre vätska och högre fetthalt än vanlig. Traditionellt framställs den genom att sila yoghurten under lång tid eller koka den i ett öppet fat. Den vi köper i butikerna är ofta silad under industriella former men det händer också att tillverkarna tillsätter mjölkprotein för att få en fastare konsistens.

Fetthalten brukar ligga på 10 procent. (I Grekland kan man köpa magrare sorter, men alla märken vi hittat i Sverige har denna halt.)

Därmed är det också gott om kalorier – de flesta sorter ger runt 120 kcal per 100 gram, vilket är dubbelt så mycket som vanlig treprocentig yoghurt. Den som vill kan se det som att medelhavsyoghurten mättar dubbelt så fort.

Är det någon skillnad på grekisk och turkisk yoghurt? Importören Lindahls uppger att grekisk är något syrligare och har högre proteinhalt. Men vårt test visar att det är större olikheter mellan olika fabrikat än mellan dem som marknadsförs som grekiska respektive turkiska.

Till saken hör också att yoghurten i svenska butiker sällan kommer från medelhavsländerna. Lindahls turkiska, som är den vanligaste sorten, görs i Tyskland. Detsamma gäller flera andra märken.

GP:s konsumentpanel hade inga svårigheter att hitta sina favoriter.

- Jag är förvånad över att det är så stor skillnad, sa Lina Cohen efter att ha smakat igenom sorterna.

- Det var enklare än jag trodde att sätta betyg, sa Bo Stenberg.

- Konsistensen och syrligheten skiftar. Frågan är, vad är egentligen godast? funderade Jenny Anger Nurme.

- Det finns en syrlighet som är god och så finns det en som bara är ... sur, noterade Markus Hällstrand.

Testets överraskning blev Garant, som är Willys och Hemköps eget märke. Den knep högsta betyg tillsammans med Fontana, som är mycket dyrare och den enda sorten som tillverkas i Grekland. Båda fick beröm för god smak och krämig konsistens – Fontana var lite syrligare och Garant lite mildare.

Lindahls ekologiska fick bra betyg medan den vanliga turkiska yoghurten från samma firma blev mindre omtyckt. Testets outsider, Icas matlagningsyoghurt, ansågs vara okej men ingen höjdare. Mest utskälld blev Norrmejeriers grekiska yoghurt, ett riktigt bottennapp enligt panelen.

***** = lysande

**** = utmärkt

*** = bra

** = godkänt

* = underkänt

* = usel

Importen av yoghurt och liknande produkter har nästan tredubblats de senaste tio åren. Vi köper mest från Finland, Tyskland och Danmark.

Sveriges import av syrade mjölkprodukter, ton

2002 29 839

2003 36 857

2004 42 534

2005 48 279

2006 52 645

2007 59 372

2008 66 826

2009 67 225

2010 72 130

2011 75 322

Källa: Jordbruksverket/SCB

Panelmedlemmarna fick tio sorters yoghurt i numrerade muggar. Yoghurten hade stått i rumstemperatur en timme före servering så att smaken skulle komma fram. Halva panelen testade sorterna i nummerordning (från 1 till 10) , andra halvan gick i omvänd nummerordning. Varje medlem betygsatte och kommenterade sorterna individuellt.

Till testet serverades neutralt mineralvatten.

Kommentarerna som redovisas under respektive produkt är hämtade ur panelens testprotokoll.

Priserna är de som vi betalade vid inköp. Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker.

Jenny Anger Nurme, 34

Kristina Carlsson, 47

Lina Cohen, 32

Sanna Dymling, 13

Amir Ghazaeri, 27

Sven Gustafsohn, 65

Markus Hällstrand, 33

Lena Olsson, 66

Bo Stenberg, 59

Teodor Svedung Wettervik, 20

Fontana äkta grekisk yoghurt naturell

Inköpsställe: Ica Focus

Storlek: 150 gram

Pris: 9:90 (66 kr/kg)

Tillverkad i: Grekland

Kalorier per 100 gram: 123 kcal

Protein: 4,8 procent

Kolhydrater: 3,5 procent

+ Fast men ändå krämig. Gudomlig smak! Bra syrlighet. Härligt fast och gräddig. Trevligt att den inte vasslar sig. Perfekt till frukostflingorna.

- -

! Lite mandelsmak.

Garant turkisk yoghurt naturell

Inköpsställe: Willys, Sisjön

Storlek: 500 g

Pris: 11,55 kr (23,10 kr/kg)

Tillverkad i: Sverige

Kalorier per 100 gram: 120 kcal

Protein: 3,5 procent

Kolhydrater: 3,5 procent

+ Krämig. Söt och fräsch. Helt i min smak, mild och syrlig. Rund och mjuk. Smaskens. Jag vill ha färska blåbär till!

- -

! Perfekt till müsli och valnötter.

Turkisk naturell ekologisk yoghurt (Lindahls)

Kravmärkt

Inköpsställe: Ica Maxi, Högsbo

Storlek: 1 000 g

Pris: 25,50 kr (25,50 kr/kg)

Tillverkad i: Österrike

Kalorier per 100 gram: 126 kcal

Protein: 3,8 procent

Kolhydrater: 4,8 procent

+ Fast och spänstig konsistens. Gräddig. Ingen sur rackare, bara god. Luktar sommar. God, lagom syrlig. Härligt ljusgul färg. Mättande.

- Lite för mild.

! Doftar fårost.

Engholm turkisk yoghurt

Inköpsställe: Netto, Odinsgatan

Storlek: 500 g

Pris: 10,90 kr (21,80 kr/kg)

Tillverkad i: Sverige

Kalorier per 100 gram: 120 kcal

Protein: 3,2 procent

Kolhydrater: 3,5 procent

+ Fast och gräddig. Mild, lätt syrlig. Frisk. Krämig. Fräsch doft och smak, nästan lite citrusaktig. Ingen fet eftersmak eller strävhet.

- Vasslar sig.

! Bra till efterrätt.

Coop turkisk yoghurt

Inköpsställe: Coop Forum, Sisjön

Storlek: 500 g

Pris: 13,90 kr (27,80 kr/kg)

Tillverkad i: Tyskland

Kalorier per 100 gram: 120 kcal

Protein: 3,5 procent

Kolhydrater: 4,0 procent

+ Fast, nästan lite smörig. Gräddig, söt smak. Påminner om äggost. Fluffig. God.

- Svag doft och smak. Grynig konsistens.

! Blir inte slät ens vid omrörning.

Eridanous greek style creamy yoghurt

Inköpsställe: Lidl, Stigbergstorget

Storlek: 1 000 g

Pris: 14,95 kr (14,95 kr/kg)

Tillverkad i: Tyskland

Kalorier per 100 gram: 127 kcal

Protein: 4,8 procent (mjölkprotein tillsatt)

Kolhydrater: 3,2 procent

+ Harmonisk smak. Lagom syrlig. Smakar nästan citron/lime. Slät och fin. Känns inte så fet.

- Testets lösaste konsistens. Doftlös. Påminner om lättfil.

! Ser ut som smält mjukglass.

Arla turkisk meze matyoghurt

Inköpsställe: Coop Forum, Sisjön

Storlek: 1 liter

Pris: 19,80 kr (19,80 kr/l)

Tillverkad i: Sverige

Kalorier per 100 gram: 120 kcal

Protein: 3,2 procent

Kolhydrater: 3,5 procent

+ Bra smakbalans. Lite lätt syrlig. Helt okej i jämförelse med vanlig yoghurt. Smakar lite vanilj.

- Luktlös. Tunn smak. Känns syntetisk. Rinnig.

! Säkert bra till matlagning.

Ica matlagningsyoghurt

Inköpsställe: Ica Maxi, Högsbo

Storlek: 1 000 g

Pris: 18,50 kr (18,50 kr/kg)

Tillverkad i: Tyskland

Kalorier (kcal) per 100 gram: 120 kcal

Protein: 3,5 procent

Kolhydrater: 4,0 procent

+ Fast, något kornig konsistens. Ser jättegod ut. Doftar sött, smakar helt okej. Mild och lätt syrlig.

- Menlös. Smakar nästan ingenting. Vasslar sig.

! Ser ut som vispad grädde.

Turkisk naturell kokbar yoghurt (Lindahls)

Inköpsställe: Hemköp, Nordstan

Storlek: 1 000 g

Pris: 23,50 kr (23,50 kr/kg)

Tillverkad i: Tyskland

Kalorier per 100 gram: 129 kcal

Protein: 4,2 procent

Kolhydrater: 5,1 procent

+ Fast konsistens. Mild och gräddig. Krämig. Syrlig.

- Ganska smaklös. Luktar ingenting. Okej men inte mer.

! Kornig, som en sås som skurit sig.

Grekisk yoghurt (Norrmejerier)

Inköpsställe: Ica Focus

Storlek: 500 gram

Pris: 17:50 (35 kr/kg)

Tillverkad i: Sverige

Kalorier per 100 gram: 140 kcal

Protein: 5,5 procent (mjölkprotein tillsatt)

Kolhydrater: 6,3 procent

+ Fast konsistens. Smakar bättre än den luktar.

- För mycket syra. Kletig. Apsur! Doftar äggkartong. Klumpar sig. Vad är det här för äcklig yoghurt? Blä.

! Biter tag i kinderna.

Mest läst