Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn.

"Yogan var en idé från vår producent, som vi gillade"

I kväll är det dags för andra avsnittet i det omdiskuterade programmet Vegorätt. Programledarna Elenore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson var beredda på kritiken förra veckan och tycker att det är bra att vegetarisk matlagning hamnat på allas läppar.

Den senaste veckan har bilden av de två programledarna snurrat runt i olika medier, i spalter och flöden. Elenore Bendel-Zahn med grönkål runt halsen och Karoline Jönsson bollandes en orange pumpa. Inför kvällens avsnitt, som går i pastans tecken, berättar de för GP om sin bild av kritiken som förra veckans program väckte. Dock ville programledarna bara ställa upp på en intervju via mail.

Hur har ni upplevt situationen efter det första sända programmet?

- Vegetariskt, har bokstavligt talat varit på alla läppar den senaste veckan och vi är jätteglada att vegomat fått ta sådan plats och synliggjorts, det är egentligen vårt stora grundmål med programserien, svarar Karoline och Elenore fyller i:

- Otroligt kul att det finns så många som brinner för vegetarisk mat och diskussionerna visar att vi behöver ännu mer vegomat i tv vilket är fantastiskt.

Bland annat skrev GP:s Johanna Hagström i en krönika förra veckan "Kom igen, Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn. Mellan tagningarna sitter ni ju med en cigg i mungipan och kliar er i skrevet. För det är så folk gör. " och i TV-dags menade Ida Kjellin: "Det känns ju som att man måste vara en parodiskt skrattlysten och yolo:ande LA-hippie i långkofta med enorma kunskaper om bovete, kombucha och misopasta, som barfota i myllan drar upp ekomorötter i det egna trädgårdslandet för att ha i sin namaste-morgonsmoothie."

Var ni beredda på den typen av kommentarer?

- Det finns en lika stor variation personligheter i vego-sverige som det finns människor som äter kött, och se så många tv-program med kött det finns. Ett enda vegetariskt matlagningsprogram skulle aldrig kunna tillgodose allas önskningar. Vi behöver fler.

Är det så att man måste ha en enorm kunskap om kombucha och misopasta för att hänga på här, eller vad tycker ni?

- Nej, absolut inte. Recepten är varierade, en del är enkla och med väldigt vanliga råvaror, i andra fall har vi plockat in ingredienser som verkligen ger maten det där lilla extra.

Vad säger ni om att det finns en risk att man skrämmer bort människor som kan vara intresserada av vegetarisk matlagning, att det till exempel blir för komplicerat, för dyrt eller med ovanliga råvaror?

- Vegetarisk mat är ett helt nytt kök för många och genom att köpa hem lite andra råvaror kan man nå en helt ny nivå i sin matlagning. När man plockar bort animalierna från kosten får man tillföra något nytt istället.

Vad säger ni om att programmet sägs cementera fördomar mot vegetarianer?

- Programmet är inte gjort för att spegla vem eller vad en vegetarian eller vegan är, det här är ett program som grundar sig i våra personligheter, matfilosofier och intressen.

Varifrån kom egentligen idéerna om att sitta på en halmbal och äta smoothie och lägga in ett yogaklipp?

- Grannbonden gjorde balarna på fältet samtidigt som vi gjorde smoothien så när vi var färdiga passade vi på att klättra upp på bal. Med yogan var det en idé från vår producent, som vi gillade.

Ikväll sänds andra programmet, kommer ni att titta då?

- Ja, självklart!

Mest läst