Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Wolfpack-medlem dömd till fängelse

En medlem i den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack döms till 18 månaders fängelse för bland annat grov utpressning. Han skrämde till sig närmare 220 000 kronor från en yngre man i Göteborg.

Den 24-årige målsäganden, som stod upp och vittnade i såväl förhör som under rättegången, är en vanlig oskyldig person bosatt på Hisingen.

Första gången han såg den misstänkte 25-åringen var i samband med en innebandymatch. Därefter råkade de båda träffas på krogen och männen började prata med varandra.

- De verkar ha blivit bekanta av en slump, av en ren tillfällighet. De två hade aldrig haft något med varandra att göra tidigare, konstaterar kammaråklagare Niklas Högdén.

Läs också: Wolfpack-medlem skrämde sig till 200 000

I mitten av april tog relationen plötsligt en oväntad vändning.

25-åringen hävdade att hans offer skulle "ha snackat skit" och bötade honom.

Straffet för att egentligen inte ha gjort någonting, blev att 24-åringen tvingades överföra 69 500 kronor, teckna ett kreditavtal på 50 000 kronor och dessutom överlämna en bil till ett värde av 100 000 kronor.

- Offret har känt sig tvunget att ta lån för att finansiera de här utläggen, betonar Högdén.

24-åringen blev också transporterad till olika bankomater och elektronikföretagen Siba och Elgiganten för att lösa ut pengar och värdeföremål.

I det sammanhanget fanns även en kumpan till 25-åringen med som chaufför. Denne fälls nu också för delaktighet i brottslighet och får ett års fängelse.

24-åringen berättade slutligen om sin situation för polisens förhörsledare:

- Han hotade mig att om jag gick till polisen så skulle han skicka sina "bröder" i klubben. De skulle ta hand om mig. Jag är livrädd, jag vågar knappt göra någonting.

Brödraskapsmedlemmen, som är bosatt i en av Göteborgs kranskommuner, har suttit häktad efter gripandet. Han och kamraten har genomgående förnekat brott.

25-åringen medger dock vissa av de faktiska omständigheterna och säger i förhör:

- Om man droppar fel namn vid fel tillfälle av fel anledning … man måste tänka sig för. Det är sånt som kan göra att man får skulder.

Den huvudanklagade 25-åringen, som enligt bilder i förundersökningen tatuerat in Brödraskapets symboler på kroppen, har tidigare också tillhört en nynazistisk grupp i Göteborgsområdet.

Mest läst