Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
GP_0224_ellenwilhelmsson_10 kopiera

Wilhelmsson ska ta GHC till eliten: Förtjänat det

Drygt 200 träningspass är avklarade. Det är dags för examen för målvakten Ellen Wilhelmsson och Göteborg HC.

Ellen Wilhelmsson har gråtit när vi ses. Det syns inte, men hon berättar det en stund senare, mitt under ett smärtsamt bålpass i Angered Arena.

Göteborg HC:s målvakt jobbar på Volvo Cars i Torslanda, producerar högerdörrar till exempelvis till den nya succébilen XC90. Just succén håller på att ställa till det, för när kvalet till Riksserien startar har den stora efterfrågan av bilar gjort att lördagen blivit ett obligatoriskt övertidspass.

– Jag bröt ihop. Jag skulle missa våra två första matcher i helgen, berättar Ellen.

Det löste sig dock, tack vare schyssta kompisar i arbetslaget.

För två år sedan fanns inte Göteborg HC, men i dag startar alltså kvalet mot den högsta serien. Hisingen Hockey är ombildat, med eliten som mål.

Keepern Wilhelmsson kommer från en brokig bakgrund. Först två år på hockeygymnasiet med Brynäs i Gävle, sedan tappad sug – och en hemflytt som gav ett år i division III med Munkedals herrar.

– Den största nytändningen kom när jag spelade med killar. Det var den som fick mig att bli sugen på hockey igen. Jag tycker att tjejer ska spela med killar så länge som möjligt. Det är en annan hårdhet, en annan fart, berättar Ellen.

Det är stökigt i det lilla omklädningsrummet. Halvfärdigt. Det saknas skridskohängare på hälften av platserna och lådor på den andra hälften. Ett klubbställ finns inte heller, så alla klubbor är slängda i två hörn.

– Och ändå känner jag att den här klubben satsar på oss. Det är första gången jag spelar i en klubb och har den känslan, säger Ellen, som mestadels sköter musiken i omklädningsrummet.

Inför kvalstarten finns det en del problem i laget. Lagkaptenen Teddie Falkeborn har både strul med magen och en knöl på foten, som inte vill glida ner skönt i skridskon. Matilda Carlsson, Flamman kallad, är på väg tillbaka efter en elak ledbandsskada i knät och Karin Svedberg har en rygg som jäklas. Det är med andra ord som i vilket hockeylag som helst.

Dessutom har det sista veckan tillkommit fem nya spelare som ska förstärka och förhoppningsvis bidra till den fart som Göteborg HC vill spela med i kvalet.

– Jag är inte så imponerad av lagen som kommer från Riksserien – och vi har tränat åtta-tio pass i veckan sedan september. Vi är riktigt bra tränade. Jag vet att vi den 20 mars, när kvalserien slutar, kommer att kunna säga att vi har gjort vårt bästa, säger coach Jan Mellgren.

Ellen Wilhelmsson nickar.

– Jag vill verkligen gå upp med Göteborg i Riksserien. Jag vill inte flytta Sverige runt igen. Jag vill spela på den högsta nivån här – och jag tycker att vi förtjänar det. Vi behöver ett damhockeylag, för Göteborg som stad kommer att locka många spelare.

Mest läst