Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

39Kulturnot-assangebok.jpg

Wikileaks tystnar av pengaproblem

Wikleaks tystnar tills vidare för att i stället koncentrera sig på att tjäna pengar. Det är bojkotten från amerikanska betalningsföretag som Visa, Mastercard, med flera, som tvingat organisationen till detta steg, heter det i ett pressmeddelande.

I en video som publicerats på Wikileaks webbplats säger Assange att omsvängningen handlar om Wikileaks överlevnad.

Blockaden har enligt Assange kostat organisationen tiotals miljoner dollar och nu ska betalningsföretagen bekämpas. Wikileaks har också dragit igång processer inom EU för att häva blockaden.

Bakom betalningsföretagens bojkott ligger starkt tryck från USA, sedan Wikileaks offentliggjort tiotusentals amerikanska hemliga diplomatrapporter. Där avslöjades bland annat brutala inslag i USA:s krigföring i Irak och Afghanistan samt amerikanska diplomaters mycket odiplomatiska uttalanden om andra länders ledare. Publiceringen kallades Cablegate, med syftning på Watergateskandalen.

- Blockaden inleddes mindre än tio dagar efter lanseringen av Cablegate som en del av en samordnad USA-baserad politisk attack, inklusive angrepp från högerextremistiska politiker och uppmaningar till att mörda Wikileaksmedarbetare, hävdar Assange i videon.

Blockaden inleddes i december, samtidigt som Assange greps i Storbritannien sedan Sverige efterlyst honom för misstankar om våldtäkt och ofredande.

De svenska misstankarna är enligt Assange "grundlösa" och ingår i attacken mot Wikileaks. Han har sedan dess fört en kamp i brittisk domstol för att slippa utlämning.

Wikileaks grundare Julian Assange väntar sedan snart ett år i Storbritannien på besked om han ska utlämnas till Sverige och möjligen USA.

Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten.
Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut.

Bradley E Manning, en amerikansk soldat, anklagas av USA för att ha läckt en stor del av informationen och hålls sedan dess isolerad, anklagad för landsförräderi.

Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.

USA har hotat med att gripa Assange och ställa honom inför rätta, oklart för vad. Amerikanska högerpolitiker vill ha honom dömd för terrorism.
I slutet av november i fjol efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Han greps senare i Storbritannien.

Efter nästan ett års juridisk långbänk väntar Assange fortfarande på besked om han ska utlämnas till Sverige eller inte.

Mest läst