Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Wijkska hus

  Under 1600-talet låg på dagens adress Lilla Torget 1 ett av Göteborgs första stenhus, det Utfallska huset från 1689. Det var ett stort trevåningshus med brant tak, stor portal och fritrappa mot Södra Hamngatan.
  I slutet av 1700-talet ägdes det Ut-
  fallska huset av grosshandlare Niklas Sahlgren, som grundade Ostindiska kompaniet, och här bodde Gustaf III på sin Eriksgata 1772. Branden 1804 innebar slutet för huset. Tomten låg länge öde.
  Först 1853 stod det nuvarande huset färdigt. Det byggdes av kommerserådet Olof Wijk den äldre och ritades ursprungligen av Victor von Gegerfeldt. Adolf Edelsvärd åtog sig uppförandet av huset och gjorde en del detalj-
  ändringar, samt utformade interiören.
  Det var "det första (i stad liggande) privathuset i Sverige med hörntorn" och efterföljarna i Göteborg är otaliga. Wijks hus innehöll kontor för handelshuset, en paradvåning för represen-
  tation och fest, samt bostad för familj och tjänstefolk.
  Fastigheten tilhörde familjen Wijk i över 70 år och 1925 såldes det till Brand- och Lifförsäkrings-Aktieblaget Svea, som byggde om det till kontor 1929. Då höjdes taket, portalen flyttades och tornet ändrades.
  I bottenvåningen öppnades restaurang Commerce, som på 1970-talet blev Fiskekrogen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.