Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Westman: Vad fan händer?

Det är inte bara Häcken som kan rulla boll i stan. Gais kom till Bravida – och inledde med ett passningsspel som imponerade. – Vi får vänja oss vid att fler och fler lag spelar på det viset numera, säger Häckens tränare Peter Gerhardsson efter segern med 1-0.

"Vi vill vara ett lag som spelar fotboll" blir ett allt vanligare mantra i Sverige, och själva innebörden av det – att man har ett spel som bygger på passningar och bollinnehav – strävar numera de flesta lag efter.

Gais visade från start att man i år vill försöka rulla upp lag i Superettan och skapade snabbt ett par farliga chanser mot allsvenska Häcken.

– Efter en kvart kände jag bara "vad fan händer?". Vi har pratat om att vi vill ha en passningsorienterad fotboll, och första kvarten gjorde vi det riktigt bra, säger Gaistränaren Benjamin Westman.

Han ställde fem nyförvärv på planen i säsongspremiären och var som helhet nöjd med en uddamålsförlust på Bravida. Häckensegern kunde dock blivit större, för hemmalaget tog över allt mer, och visade vilket lag som trots allt kommit längst när det gäller förmågan att rulla boll.

I den 18:e minuten tog också Häcken ledningen. Paulinho kunde stöta in 1–0 sedan Jesper Johansson i Gaismålet kommit helt fel.

– Det är väl lite av en kommunikationsmiss. jag borde hållit ner backlinjen mer, och bollen kommer helt plötsligt, jag får den i huvudet och... ja. Jag kunde gjort det bättre, säger Johansson.

Han tog dock revansch på sig själv flera gånger om och var den som höll nere siffrorna med flera spektakulära räddningar. Därmed får debuten anses vara klart godkänd.

– Kul att ha första matchen i Gaiströjan avklarad. Jag fick rysningar i kroppen när jag kom in och fick se en hel kortsida med våra fans som sjunger. Helt fantastiskt, säger Johansson.

Häcken var som sagt ett snäpp vassare i går och Peter Gerhardsson var nöjd med stora delar av spelet men saknade effektiviteten som hade inneburit fler än ett mål. Han konstaterar också att fler och fler lag väljer "hans" filosofi att försöka hålla i bollen hellre än att tjonga.

– Vi har spelare som vuxit upp med en annan typ av fotboll och om vi inte anpassar oss efter det så har vi snart inga spelare kvar i Sverige. Gefle är ett jättebra exempel, de var ju kända för att slå långbollar, men i dag vet jag att de tittar jättemycket på hur Fiorentina spelar, säger Häckentränaren.

Båda tränarna sade sig vara nöjda med nyförvärven. I Gais imponerade det nykomponerade mittbacksparet Steven Old/Carl Nyström.

– Man kan tro att det spelat ihop i fem sex år. Hur bra som helst, recenserar Benjamin Westman.

På topp fick David Johannesson chansen, men hade svårt att fånga in bollarna.

– Han gillar ju att löpa mycket och det blev kanske inte riktigt den matchbild som vi kommer att få se sedan när vi tror att vi kan hålla i bollen mer än första kvarten, säger Westman.

På mittfältet fick unge Pascal Olsson chansen – mycket på grund av skador.

– Han gjorde ett jättebra jobb, men det är klart att det är en helt annan nivå än han är van vid, säger Westman.

På kanten gjorde Liam Davis en hyfsad insats, men såg stundtals lite seg ut. Och så Jesper Johansson i mål då, som räddade minst två frilägen – men också fumlade vid bakåtmålet.

För Häckens del var det Niklas Andersén och Rasmus Schüller som fick chansen från start bland nyförvärven. Gerhardsson:

– Jag är nöjd med båda. Schüller har tränat väldigt hårt och även matchats tidigare, så det var därför vi bytte ut honom. Han är en väldigt bra passningsspelare som kan servera bollar framåt och även vara nere täcka i försvarsspelet.

– Andersén flöt på bra på sin kant, men har varit lite sjuk och fick också kliva av i andra. Han får klart godkänt i dag, säger Gerhardsson.

Mest läst