Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Wannholt: Knacka ner Ullevi - bygg multiarena

På måndag lämnar kommunalrådet Martin Wannholt in motionen som kan ge Göteborg en ny multiarena. – Jag hoppas att vi inte får igenom det bara med hjälp av Alliansen, Vägvalet och SD – utan även med Socialdemokraterna.

Arenadebatten går in i 2016 – och det är Martin Wannholt, kommunalråd för samverkande göteborgare, som tar den vidare med en motion. Han vill avsätta marken vid Valhallas bollplaner och Ullevi – och låta näringslivet finansiera den nya multiarenan.

Life Science-satsningen vid Sahlgrenska finansierades på liknande sätt, där mark reserverades och ett konsortium med bland annat norska intressen bildades. Där förväntas investeringar i storleksgraden en miljard kronor komma in.

Läs också: Ny multiarena utan en enda skattekrona.

– Ullevi kommer att knackas ner. Jag skriver inte det i motionen, men det är sannolikt. Det får plats en stor multiarena och mycket mer där. Bostäder, kontor och handel. Jag skriver också med en kalkyl om ett tak på Gamla Ullevi för att kunna använda den mycket mer.

Wannholt, som uteslöts ut Moderaterna efter samarbete med Vägvalet mot Västlänken, vill inte heller att skattebetalarna ska drabbas.

– Jag är jättemotståndare till att satsa på något som driver skattemedel, för det har vi verkligen inte råd med, hur viktigt det än är med en arenafråga. Men här finns ju en uppenbar lösning. Jag har pratat med flera aktörer och med all den marken som finns kan vi uppenbarligen få ihop ett helhetskoncept som bär sig!

Han fortsätter:

– Titta bara på internationella konsortier som AEG. De fyller arenor i Tyskland, har kontaktnät med artister. Nu vet jag inte hur intresserat det skulle vara av Göteborg, men antagligen en hel del. Det är ena delen, att få arenan fylld. Den andra delen är att om du byggt arenan tillsammans med handeln, kontor, köpcenter och bostäder så har du bieffekter i form av andra långsiktiga intäkter.

Motionen lämnas in på måndag – och därefter kan det gå fort.

Redan före sommaren anser Wannholt att ett beslut vara klart.

– Först och främst gäller det markreservationen av Fastighetsnämnden. Sedan hoppas jag att vi inte får igenom det bara med hjälp av Alliansen, Vägvalet och SD – utan även med Socialdemokraterna. Motioner i fullmäktige har en tendens att bli utdragna processer, men just den här motionen är så pass detaljerad så att det bör gå fort. Det handlar bara om att Fastighetsnämnden ska formulera exakt hur markreservationen ska specificeras – och sedan ta beslutet. Det borde lätt kunna vara tillbaka innan sommaren med ett beslut. Det förvånar mig om det tar längre tid.

Vad är det stora problemet?

– Problemet i Göteborg är att den ena politiska sidan vågar inte – och den andra vill inte. Så enkelt kan du uttrycka det. När det gäller arenafrågan så förutsätter jag att Socialdemokraterna kommer att stödja. Det borde de göra. En majoritet av dem borde tänka klokt, säger Wannholt.

Alliansen har tillsammans med Martin Wannholt, Vägvalet och SD faktiskt en majoritet i kommunfullmäktige: 41 mandat mot 40 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ.

Stadens politiker har tidigare uttalat sig så här i frågan.

– Ny arena? Det har jag inte grunnat på, men det låter trevligt. Jag skulle vilja se att det är efter att vi har grävt färdigt Korsvägen. Då är det efter 2026, sa Anneli Hulthén, (S).

– Den ska i alla fall komma tidigare än om tio år som de rödgröna säger. Att inte göra nånting på tio år blir helt hopplöst. Vi ska vara tydliga med att vi behöver en ersättare till Scandinavium. Vi behöver den inom tio år – och den ska huvudsakligen betalas av näringslivet. Det måste vara slut på att Göteborg är den enda stad i landet där skattebetalarna står för allting, sa Jonas Ransgård, (M).

Mest läst