Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Wannholt ger sin bild av kuppen

  Martin Wannholt ser samarbetet med Vägvalet som en teknikalitet. Han är fortfarande "100 procent moderat" och har svårt att förstå att folk i hans parti är så upprörda.

  Martin Wannholt säger att han kontaktades av Theo Papaioannou, Vägvalets ledare, i tisdags och att de då hade ett möte.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Theo kom med ett förslag på detta för en dryg vecka sedan när han såg i tidningen att jag skulle petas, men då diskuterade vi det inte så seriöst. Efter petningen i måndags tog vi ett möte och jag var stenhård där och gjorde klart att ska vi göra detta är jag 100 procent moderat och det får ni acceptera, säger Martin Wannholt.

  På mötet kom de överens om att det är två frågor där de tycker likadant. Dessa handlar om att folkomröstningsresultatet ska följas och att Västlänken ska bytas ut mot ett annat alternativ.

  Men Vägvalet är emot trängselskatt. Det är ju inte du, eller?

  - Det spelar ingen roll om de är emot trängselskatt eller jag är för. Nu har 57 procent av göteborgarna sagt nej. Det är det intressanta. Vad som händer sen tar vi då. Johan Nyhus (S) lovade i somras i Almedalen att följa folkomröstningsresultatet. Någonstans får man ju börja bli seriös i politiken.

  Nu har du enorma förväntningar från många göteborgare på att du ska åstadkomma mirakel. Vilket inflytande kommer du att ha?

  - I praktiken kommer jag att ha begränsat inflytande i kommunstyrelsen. Det viktiga är att ha tillgång till information om Västlänken. Nu ska järnvägsplanen fram och ut på samråd, vi ska få den hemligstämplade budgeten och kapacitetsplanen. Då kan jag lova att det blir en ny diskussion om detta eländiga olönsamma projekt.

  Martin Wannholt har fått massor med mejl och ett stort gehör hos göteborgarna. Det är det han vill förvalta som kommunalråd.

  - Det pågår en stor organisation i Göteborgssamhället för att få politiker att lyssna. Från höger till vänster. Jag tror att det kommer till ett läge där några politiker inser att nu är det dags att lägga ner prestigen och lyssna på medborgarna.

  En del hävdar att du bara är ute efter en position och kommunalrådslön. Hur bemöter du det?

  - Den typen av kommentarer får man alltid. De säger mer om avsändaren än om mig.

  Martin Wannholt hävdar bestämt att han inte vill ändra majoriteten i kommunstyrelsen. När han fick en plats förlorade MP en. Det leder till att de rödgröna förlorade sin majoritet i kommunstyrelsen och att SD får utslagsröst.

  - Jag gör inte detta för att ändra majoriteten eller för att ställa till det. Jag skulle aldrig tillåta SD att få inflytande på grund av mig. Det vet alla. Att föra den diskussionen som vissa gör är bara för att smutskasta mig.

  Västlänken är din stora grej, men hur kommer du att agera i andra frågor?

  - Jag kommer att tycka som jag alltid har gjort och det som jag som moderat har drivit den här mandatperioden.

  Men då får väl SD utslagsröst?

  - Det kommer jag inte att tillåta dem att ha.

  Kan du hindra det?

  - Man kan hindra det på många sätt. Om SD vid sittande bord hoppar på och stödjer till exempel Alliansen i någon fråga, då får jag försöka förutse det så gott det går och avstå eller hantera det på lämpligt sätt.

  Så även i frågor som du tycker som Alliansen kan du lägga ner din röst?

  - Teoretiskt kan det bli så.

  Nu spelar inte fördelningen i kommunstyrelsen en avgörande roll för besluten eftersom inget av blocken har egen majoritet i fullmäktige, som har sista ordet.

  Under fullmäktigemötet på torsdagen syntes inte Martin Wannholt särskilt mycket ute i korridorerna i Börshuset.

  Hur var stämningen i går mellan dig och övriga moderater?

  - De som stödjer mig grattade mig och övriga var mest upprörda, arga och förvånade. Och det gällde väl även många av de andra som undrade vad detta var för något. Men det är egentligen inte konstigt, det står tydligt i kommunallagen att man kan göra så här.

  På frågan om han talat med eller kontaktats av gruppledaren Jonas Ransgård kommer två korta "Nej".

  Han är väl fortfarande din gruppledare?

  - Nja, kanske. Jag hoppas det. Det var någon som sa att jag skulle vara utslängd från fullmäktigegruppen redan. Men det vet jag inget om.

  Du har fått ett brev från M i Göteborg.

  - Ja, från vår partiombudsman. Han ber mig att begära utträde ur partiet med tanke på att jag nu tillhör ett annat parti. Då svarade jag honom att Moderaterna har haft ett valtekniskt samarbete med Vägvalet hela denna mandatperiod. Det är ingen som säger att vi är mindre moderater för att vi har gett dem platser i byggnads-, fastighets- och trafiknämnderna. Det vi har gjort nu är bara ett valtekniskt samarbete i frågan om en plats i KS.

  Martin Wannholt kommer inte att lämna Moderaterna frivilligt. Han menar att han inte har brutit partilinjen.

  - Ingenstans har vi en partilinje antagen om att i vårt parti släpper vi fram folkomröstningar som vi sen inte har tänkt följa. Vi har en partilinje om att vi stödjer Västsvenska paketet, men vi har ingen partilinje som säger att vi stödjer ett minst fem miljarder dyrare tågtunnelprojekt

  Martin Wannholt säger att han inte kan se att det finns stöd i stadgarna för en uteslutning.

  - Formellt sett kanske det visar sig att jag har fel. Då får jag leva med det. Jag försöker föra ett logiskt resonemang. Men man får inte alltid rätt, säger Martin Wannholt.

  Läs mer: Kamne om kuppen: Svårare styra Göteborg

  Läs mer: Hulthén: Man brukar hålla sig till ett parti

  Läs mer: Theo Papaioannou om spelet bakom kuppen

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.