Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Wallström
Utrikesminister Margot Wallström (S) försvarar Palestinabeskedet.

Wallström försvarar Palestinabesked

Regeringens besked om att erkänna Palestina har väckt starka reaktioner i Israel. Men utrikesminister Margot Wallström tror att fler EU-länder nu kan följa Sverige.

I ett uttalande på söndagskvällen kritiserade den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu beskedet i Stefan Löfvens regeringsförklaring, som han anser "gör utsikterna för fred mer avlägsna". Tidigare riktade även Israels utrikesminister Avigdor Lieberman kritik mot vad han kallar ett "förhastat" besked.

Sveriges ambassadör i Tel Aviv har nu kallats till israeliska utrikesdepartementet för att ta emot en formell protest.

Förväntad reaktion

Utrikesminister Margot Wallström säger sig ha respekt för Israels reaktion, som hon menar är förväntad, och hoppas på en fortsatt god relation mellan länderna.

-Vi kan försvara och förklara vår position, varför det här är ett viktigt steg mot en tvåstatslösning, säger hon till TT och markerar att det är dags för båda sidor i konflikten att sluta peka finger. -Det här bidrar till att göra situationen lite mindre ojämlik, när vi faktiskt vill att de här två länderna ska förhandla fram en lösning om att leva i fred.

Sverige är först ut i EU att erkänna Palestina. Men Margot Wallström tror att det svenska beskedet kan inspirera fler EU-länder till en ny diskussion i frågan.

-Vi har signaler om att det finns sådana rörelser och initiativ.

"Risk att det är för sent"

Även det amerikanska utrikesdepartementet har uttalat kritik och menar att det är för tidigt att erkänna Palestina.

-Jag vill snarare säga att risken är att det är för sent, säger Margot Wallström.

Samtidigt vill den nytillträdda utrikesministern tona ner sitt uttalande på lördagen om att "USA inte bestämmer vår politik".

-Jag vill inte gå på USA på det sättet. Vi har utmärkta relationer med USA som jag vill upprätthålla och vidareutveckla.
Belgium EU Israel
Mest läst