Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vulkanens aktivitet minskar

De senaste timmarna har aktiviteten i den isländska vulkanen minskat och kraften i utbrotten har avtagit, säger isländska civilförsvaret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi har en del indikationer på att aktiviteten minskar. Vi har mindre utsläpp av aska och det verkar vara lite mindre aktivitet i kratern, säger civilförsvarets chefsinspektör Rögnvaldur Olafsson till Reuters.

-Det gäller att vara noga med ordvalet, men forskarna säger åtminstone till oss att aktiviteten är på väg ner. Vi kan inte dra slutsatsen att det värsta är över, men vi hoppas det, säger han.

Ingen ökad aktivitet

De isländska experterna har under dagen dementerat den brittiska flygmyndigheten Nats uppgifter sent i går om att ett nytt askmoln skulle vara på väg mot de brittiska öarna.

- Vi ser ingen ökad aktivitet. Vi ser fortfarande hur vulkanen drar ihop sig, vilket alltid är bra. Jag skulle oroas om vi såg att vulkanen expanderar, men vi ser hur vulkanen krymper, säger geofysikern Sigrun Hreinsdottir vid Islands universitet.

Och Gudrun Nina Petersen vid Islands meteorologiska byrå säger att det helt klart kommer ut minskande askmängder ur vulkanen.

- Där är mindre aska. Det blir lättare för Europa, säger hon.

Två typer av magmor

En studie av den kemiska sammansättningen av aska och lava från vulkanen Eyjafjalljöull visar att två olika typer av magmor, lavor, har blandats med varandra under färden upp till jordytan, rapporterar forskare vid Uppsala universitet.

Processen inleddes med att så kallad basaltisk lava först bildades under vulkanen på stort djup och började röra sig uppåt mellan december 2009 och mars 2010. På en kilometers djup skedde en uppblandning med magma rik på kiselsyra, och när utbrottet ägde rum bestod magman av lika stora delar från båda källorna.

Den 15 april sjönk dock andelen av kiselsyramagman. Detta har gjort utbrottet mindre explosivt. En viss explosivitet kvarstår dock så länge som smältvatten från den omgivande glaciären har kontakt med magman från vulkanen.