Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
459842.jpg
En uppretad afghan slår på en brinnande avbild av Barack Obama under ett möte i Jalalabad.

Vreden i Afghanistan sprider sig

Ingenting tycks hejda den våg av vrede som väller fram i Afghanistan efter att den amerikanske pastor Terry Jones rituellt låtit bränna Koranen. På söndagen genomfördes flera protester och minst två personer dödades.

Hundratals unga män strömmade till Kandahar på söndagen för att protestera mot Koranbränningen.

– Vi vill att pastorn som brände den heliga Koranen ska bestraffas hårt. Han är inte en människa, han är ett hjärndött djur. sade 20-årige Jalil Ahmad.

Samtidigt kom rapporter om demonstrationer i östra Afghanistan och att protesterande blockerade vägen mellan Jalalabad och Kabul.

"Extremt intolerant"

Dagen innan hade minst tio människor, varav två barn, dödats i samband med urartade demonstrationer. Över 30 personer skadades också, däribland soldater som blockerade folkmassans försök att storma FN-högkvarteret och provinsguvernörens kansli i Kandahar.

– Extremt intolerant och trångsynt, löd USA:s president Barack Obama kommentar när han fördömde Floridapastorn Terry Jones Koranbränning.

– Men att angripa och döda oskyldiga som svar på det är skändligt, tillade Obama med syftning på den brutala attacken mot FN-kontoret i Mazar-i-Sharif i fredags, då sju FN-anställda mördades, bland dem den 33-årige svensken Joakim Dungel.

Planerar fler protester

På söndagen uppmanade president Hamid Karzai USA:s kongress att offentligt fördöma Koranbränningen och förhindra att händelsen upprepas.

Men huvudpersonen bakom våldsvågen, pastor Terry Jones, låter sig inte bekommas. Nu säger han sig planera att leda en anti-islamisk protest utanför USA:s största moské den 22 april.

– Vår avsikt är att rikta uppmärksamhet mot islams radikala sida, säger han.

Nu har också fler omständigheter kring dådet i Mazar-i-Sharif framkommit.

Enligt FN-chefen i Afghanistan, svensk-italienaren Staffan de Mistura, ska FN-kontorets ryska chef i Mazar-i-Sharif ha överlevt angreppet genom att låtsas vara muslim.

FN anklagar Jones

– Han blev visserligen slagen men de lät honom gå, sade de Mistura i samband med att han träffade journalister i Kabul efter att ha varit i Mazar-i -Sharif.

De Mistura sade också att han ansåg att det var Terry Jones i USA som var ytterst ansvarig för dådet.

– Jag tycker inte att vi ska anklaga någon afghan. Vi ska anklaga personen som var ansvariga för dessa nyheter – personen som lät bränna Koranen. Yttrandefrihet innebär inte rätt att kränka kulturer, religioner eller traditioner.

Mest läst