Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Restaurang Vrå.

Vrå

Vi kryssar oss fram mellan festande gäster i Posthotellets bar för att hitta ingången till Vrå.

Exklusivt, Trendigt

Exklusivt, Trendigt

Vrå

Drottningtorget 10 031-619060

Öppet: Tis – lör 17.30-22, stängt sön och mån.

restaurangvra.se

Längst in har den exklusiva restaurangen sin egen lilla vrå med diskret entré. Efter ett snabbt omhändertagande av våra ytterkläder får vi ett varmt välkomnande vid vårt bord. Servitrisen kommer fram direkt med en flaska av husets champagne från André Roger, som vi får provsmaka. Den fruktiga champagnen är ett bra val att starta med (135 kr).

Kvällens tre kockar, som jobbar i det öppna köket, erbjuder paket med tre eller åtta rätter och en à la carte meny. Vi väljer en avsmakningsmeny (1195 kr per person) med tillhörande dryckespaket (795 kr per person) där Vrås kökschef Frida Ronge, prisbelönt sushimästare, har specialkomponerat åtta rätter utifrån säsongens råvaror.

Precis som brukligt är i japanska restauranger får vi nu mjuka, varma handdukar och grönt te i väntan på vår första rätt.

Matresan kommer att bestå av ostron, sashimi, sushi, lätt tillagad fisk och skaldjur samt råbiff. Det mesta smakar fantastiskt och är mycket vackert upplagt. Enkelhet med hög grad av finess in i minsta detalj.

En av favoriterna är de två tallrikarna med sushivariationer, som är nydanande och erbjuder smakkombinationer som är något extra. Vår vanliga lunchsushi känns efter denna upplevelse både platt och oinspirerad. Till Vrås sushi dricker vi ett japansk öl, Red rice ale, från microbryggeriet Kiuchi utanför Tokyo. Den röda drycken, som både smakar och doftar fruktigt, passar utmärkt till sushin.

En annan favorit är rå hälleflundra toppad med kalixlöjrom och på en bädd av brynt yuzusmör. Den lena fisken, rommens sälta och mandarin- och grapefrukt-tonerna från yuzufrukten är en perfekt kombination. Vi använder till och med skeden för att få med all smörsås.

De vita vinerna som serveras till vissa av de åtta rätterna är alla vältempererade och passar till respektive smakkombination. Det röda franska vinet Morgon, som serveras till en råbiff, är dock kylskåpskallt, vilket inte passar oss.

Den rätt som sätter djupast spår är tempurafriterad pilgrimsmussla och havskräfta, serverad i en varm buljong. Skaldjurens lätta tillagning och rena smaker fördjupas av den fylliga buljongen gjord på pilgrimsmusslor. I glasen bjuds vi under kvällen på en av flera sorters sake - denna gång cederfatslagrad Sugi, som med sin torra och krispiga karaktär är ett utmärkt val till tempurarätten.

Tallriken med bakat ägg, murklor och löjrom, som kommer sent i serveringen, platsar dock inte i paraden av fantastiska skapelser. Goda smakkombinationer, men rätten saknar den finess som så generöst visats oss tidigare.

Efter att ha varit fullständig eniga i våra positiva omdömen om Frida Ronges menyval delas våra åsikter när desserten serveras. Team Ronge har fått assistans av konditorgänget på systerrestaurangen Norda. Frusen färskost smaksatt med sojakaramell omgiven av plommonkuber och rostade knäckiga bovetebitar är en salt-söt sensation, som tar efterrätterna till en ny nivå, tycker den ena av oss. På andra sidan bordet är åsikten precis tvärtom. Alldeles för salt för att vara en dessert!

När vi lämnar Vrå är vi återigen eniga. Team Ronge har gett oss en oförglömlig matupplevelse med smakkombinationer som vi aldrig tidigare upplevt, men också den starka känslan av att ha suttit alldeles för nära våra bordsgrannar. Noll centimeter till gästerna på ena sidan och 30 centimeter på den andra är alldeles för nära för oss.

Allra bäst: Noggrannhet i varje detalj gällande smaker, tillagning och presentation.

Kan bli bättre: Sätt inte gäster från olika sällskap så nära varandra. Fråga om gästerna vill ha kylskåpskallt rött vin.

Maten: Säsongsanpassad råmat och sushi i modern servering där japanska smaker möter skandinaviska råvaror.

Drycken: Flera utvalda sake och japanska öl samt många passande viner.

Prisnivå: 4

Vegetariskt: Inte på menyn.

Stämning: Glad och lättsam.

Tillgänglighet: God.

Ljudnivå: Ljudet från de festande i Posthotellets fullsatta bar utanför tränger in utan att störa. Däremot stör bordsgrannarnas prat eftersom vi sitter alldeles för nära.

Uteätarnas nota för två: 4250 kr för två avsmakningsmenyer (1195 kr per person), två dryckespaket (795 kr per person) och två glas champagne.

Mat 19/20

Service 4/5

TOTALT 23

Mest läst