Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vrå

  Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

  Japansk finkrog

  Japansk finkrog

  Vrå

  Drottningtorget 10

  031-61 90 60

  Öppet: tis – tors 17.30–22.00, lör 17.30–22.00.

  restaurangvra.se

  Krögare: Frida Ronge.

  Maten: En både estetisk och kulinarisk resa till Japan och tillbaka.

  Drycken: Rikt urval av sake kombinerat med finare vin och öl med japansk twist.

  Vegetariskt: Ja.

  Stämningen: En vrå av lugn inklämd mellan Posthotellets under kvällen alltmer stimmiga barer.

  Ljudnivå: Lågmäld.

  Tillgänglighet: God.

  Medianpris mellanrätter: 129 kr, startmeny 3 rätter: 395 kr, chef´s choice 8 rätter: 995 kr.

  Uteätarnas nota för två: 2 aperitifer, 2 stora menyer med matchande dryckespaket med sake, vin, öl och grönt te: 3 650 kr.

  När Frida Ronge förra året tog med sig det japanska köket hem till Göteborg var det ett lyft för en stad som hittills mest präglats av snabbsushi och asiatisk crosskitchen. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Som årets rising star i White guide har hon kommit långt från de ordinära crabbsticksen. Här på Vrå har hon i det lilla formatet förfinat och lagt ned otrolig omsorg på att få till den japanska finessen.

  Nu har den asiatiska hörnan på Posthotellet hållit öppet i mer än ett år och visst märks det att man börjat bo in sig. Här finns fortfarande de svindlande höga ambitionerna, men ett visst inslag av bekvämlighet har fått fäste. Lite trist är det att stå övergivna med jackorna över armen i väntan på uppmärksamhet trots att det när vi anländer är helt tomt i lokalen.

  När vi väl blivit uppmärksammade blir vi dock vant och snabbt lotsade in i lokalen. Men när vår servitris inte riktigt guidar oss genom menyn utan blixtsnabbt delar ut de varma handdukarna känns det mer som en inlärd läxa än omsorg om oss. Fast när vi börjar ställa följdfrågor försvinner det inrepeterade och initierad kunskap kommer fram. Mer sådant.

  För det är en rolig resa in i både matens och sakens värld vi har framför oss. Vi bestämmer oss för att låta Frida Ronge och hennes kollegor bestämma och slår till på chef´s choice: en åttarättersmeny (995 kronor) med tillhörande dryckespaket (695 kronor).

  När valet är gjort är det bara att luta sig tillbaka och njuta. Ett dunkelt lugn vilar över rummet i stark kontrast till Posthotellets bar några meter och ett tjockt draperi bort. Vi förstår att Vrå stänger tidigt – ju mer kvällen lider desto stimmigare blir det bakom tyget.

  Först ut är två vackert serverade och utsökta ostron – ett rått med en lökvinägrätt samt ett friterat med en smakrik tartarsås. Till det en ren sake – kunnigt får vi förklarat hur riset noggrant polerats till perfektion. Denna sake serveras även till det otroligt vackra fatet med sashimi. Det är japansk matkonst med en touch av Bohuslän och hav. De fint skurna bitarna av forell, gös och lax vilar som på en granitliknande klippa. Mjälla munsbitar serverade med tunt skurna skivor rättika som bryter av och så stinget från den ärtgröna wasabin. Skönt att veta att ingen av godbitarna är vare sig gul- eller rödlistade. Som ett renande spa för smaklökar.

  Från sake till ett smörigt pinot blanc från Alcase. Ett vinval som vid första klunken förbryllar men där bitarna faller på plats när restaurangens signaturrätt, hälleflundra vilande på brynt smör, serveras. Tillsammans blir kombinationen självklar.

  Kockarna arbetar vant i det öppna köket och när borden runt omkring oss fylls på märks knappt någon stress eller press. Det är som att det lugn man vill förmedla till gästerna börjar och slutar här. Den forcerade inledningen har nu gått över i matkontemplation. Den lätthalstrade pilgrimsmusslan är spänstig utan att vara i närheten av seg och den för oss mer ovanliga biten ryggbiff lyfter tallriken. Även nigiribitarna överraskar med inslag av fläsk och friterad kyckling.

  Misosoppan lyfts av en mussla och den något rökiga smaken ger karaktär och djup. Även tallriken med trattkantarell och japansk omelett imponerar. Nästan obemärkt har vi gått över till varma köket.  

  Måltiden avslutas med det som man närmast kan likna vid en huvudrätt – vackert skurna bitar av rosaröd hjort serverad med både inlagda och råa lingon. En härlig avslutning.

  Efterrätten är hämtad från köket ovanför Vrå, Norda. Här huserar årets konditor, Patrik Fredriksson, och han levererar en efterrätt helt i linje med Vrås meny. En syrlig gurksorbet toppad med fluffig yoghurt. Till detta serveras ytterligare en sake – nu härligt frisk och med smak av citrus. Man kan närmast likna det vid en japansk variant på sauterne.

  Vrå fortsätter alltså att leverera. För den som längtar efter de rena, klara smakerna, sushi utöver det vanliga och en resa in i sakens värld är det bara att gratulera.

  Allra bäst: Otrolig känsla för måltidens alla detaljer. Här äter man med alla sina sinnen.

  Kan bli bättre: Det är synd på utmärkt service att inte välkomnandet blir på topp. Första intrycket spelar roll.

  Totalt 22

  Förrätt: 5/5

  Huvudrätt(er) 9/10

  Dessert: 4/5

  Service 4/5