Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
772941.jpg

VOR – kall och våt dröm

Ett par dagar på Orust. Sedan bar det i väg till Brasilien igen för Martin Strömberg. På söndag ger sig han och den övriga besättningen på Groupama i väg på den 6:e etappen i Volvo ocean race.

Det kunde ha blivit ett lite längre uppehåll hemmavid. Om bara inte Groupama råkat ut för ett mastbrott på den senaste etappen, som gick mellan Auckland i Nya Zeeland och Itajai i Brasilien.

Groupama var på väg mot en etappseger, men tvingades att gå i hamn för reparation under sex dagar.

- Så även om det inte blev så många dagar i Sverige, var det skönt att komma hem, säger Martin Strömberg när GP träffar honom dagen innan återresan till Brasilien.

Martin Strömberg och kollegan Martin Krite är de enda svenska inslagen i årets upplaga av Volvo ocean race.

För Martin Strömberg är det den andra gången, han var med också 2008-2009 som besättningsman på Ericsson 3, som då slutade fyra.

Den största skillnaden, menar han, är att det var helt annorlunda med en skandinavisk besättning jämfört med den på Groupama, där de flesta är fransmän.

- Det är stor skillnad på hur olika nationaliteter fungerar i grupp, konstaterar han, utan att gå in på några detaljer. I sådana lägen är det skönt att inte vara ensam svensk ombord.

Men en stor skillnad jämfört med tidigare Ocean race är att båtarna denna gång drabbats av ovanligt många skador.

På den senaste etappen var det bara en båt som tog sig i mål utan att ha tvingats uppsöka hamn. Detta fick den ansvarige för tävlingen, Knut Frostad, att göra ett uttalande där han menade att det inte är acceptabelt att så många båtar råkar ut för haverier.

- Båtarna utsätts för oerhörda påfrestningar och man seglar hela tiden på gränsen för vad de klarar av, säger Martin Strömberg. Men jag tycker ändå att det finns lite marginaler. När vi råkade ut för mastbrottet uppfattade jag det trots allt som att vi höll tillbaka just för att inte gå över gränsen, men det var tydligen fel.

Ändå säger han sig inte vara särskilt rädd, trots att masthaveriet inträffade i farvattnen runt Kap Horn, där vädret brukar vara det värsta tänkbara.

- Visst är hemskt ibland. Det är kallt, jobbigt, blött och så hemskt att det inte finns på kartan att man vill gå upp och ställa sig på däck. Men det här är ändå min dröm, säger han.

Groupama ligger just nu på andra plats i den totala sammanräkningen, efter den spanska båten Telefonica. Enligt Martin Strömberg finns en bra chans för Groupama att vinna hela tävlingen.

- Nästa etapp går till Miami, och därefter över Atlanten till Lissabon. Vädret på den etappen brukar variera stort och kan ge stort utslag i sammanräkningen, säger han.

Ålder: Har precis fyllt 30.

Familj: Flickvän och hund.

Yrke: I grunden segelmakare, men i praktiken seglare på heltid.

Framtiden: Hoppas att en svensk båt ställer upp i nästa upplaga av Volvo ocean race. Och att han ingår i besättningen.

Mest läst