Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Olof Persson, vd för AB Volvo.

Volvos Persson sågar skatteförslag

Svenskt Näringsliv och en rad näringslivsprofiler, som Investors Börje Ekholm och Volvos Olof Persson, sågar regeringens förslag om skärpta regler för avdrag för interna ränteutgifter.

Förslaget sägs, i ett brev till finansminister Anders Borg (M), öppna för godtycke och innehålla allvarliga brister när det gäller rättssäkerhet.

De skärpta reglerna syftar till att motverka "aggressiva skatteupplägg", som beräknas kosta staten 6,3 miljarder kronor per år.

"Sådan lagstiftning blir godtycklig och detta är inte acceptabelt. De affärsmässiga bedömningarna kan inte göras av Skatteverket", skriver de 27 näringslivsprofilerna i sitt gemensamma brev, som TT har tagit del av.

Utöver Volvos och Investors chefer har brevet skrivits under av Jacob Wallenberg, styrelseordförande i Investor, Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv, Ikea-chefen Thomas Carlzon och Ericsson-chefen Hans Vestberg.

Enligt brevet är det naturligt med dagens lånemarknad att låta ett moderbolag ta upp lån, vilket gör att interna lån inom en koncern blir allt vanligare.

"Avvikelser från detta leder till högre avkastningskrav och därmed minskade investeringar i Sverige", står det i brevet.

Förslaget lades fram av Anders Borg för två veckor sedan.

/TT

Mest läst