Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Volvo PV:s vd Stefan Jacoby tvingas sluta. Idag presenteras ny vd.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Volvo-vd drabbad av stroke

Volvo PV:s vd Stefan Jacoby har drabbats av akut sjukdom som kan hålla honom borta från jobbet under lång tid. Närmast missar han den viktiga bilmässan i Paris.

Mitt under det nya Volvo PV:s första riktigt besvärliga läge tvingas biltillverkaren hantera en svår situation i högsta ledningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vd Stefan Jacoby har drabbats av en stroke som medfört nedsatt rörlighet i höger arm och ben.

- Stefan Jacoby är sjuk. Han kommer under en tid att ställa in sina åtaganden. Han kommer att vara sjukskriven under kanske en månad, säger Volvo PV:s kommunikationsdirektör Bodil Eriksson till GP.

Hon beskriver Volvochefens tillstånd som en mindre stroke som enbart har orsakat problem med rörligheten.

Sjukdomen har undanhållits offentligheten under en hel vecka. När GP i början av veckan bad om en intervju med Stefan Jacoby fick vi beskedet att det inte var möjligt, eftersom företagsledningen var i Kina till och med i fredags.

Och så sent som på söndag förmiddag sa Volvos informationsavdelning, som svar på vår fråga, att det inte fanns några uppgifter om att Stefan Jacoby tvingats planera om sina åtaganden.

Varför har ni inte berättat om Stefan Jacobys sjukdom?

- Det är integritetsfrågeställningar som handlar om honom personligen. Volvo PV är ett bolag med strukturer som gör att en vd kan vara sjuk en vecka utan att det händer någonting. Det var viktigt att Stefan själv fick bilda sig en uppfattning om hur länge han skulle behöva vara borta, säger Bodil Eriksson.

Den första synliga konsekvensen för Volvo PV är att programmet för den stora bilmässan i Paris måste göras om.

Där skulle Stefan Jacoby ha spelat en betydande roll i lanseringen av flera nya versioner av Volvo V40.

Mässan öppnar för publik på lördag. Men Volvoledningen skall finnas på plats från och med onsdag.

Och redan under torsdagen hålls de presskonferenser och medieintervjuer som kommer att avgöra hur väl de stora biltillverkarna lyckas nå ut med sina nyheter.

Ett gott mottagande på bilmässan i Paris är livsviktigt för Volvo PV, som kämpar med vikande försäljning på de stora europeiska marknaderna.

Samtidigt var Stefan Jacoby, när han blev sjuk, mitt uppe i problemlösning på flera fronter.

Han har både tvingats hantera Volvo PV:s lönsamhetsproblem, med förlust för första halvåret, förlorade marknadsandelar och stora försäljningsproblem i Kina.

Under Stefan Jacobys sjukskrivning går Volvos finansdirektör Jan Gurander går in som ställföreträdande vd. Arbetsuppgifterna skall fördelas mellan ledningsgruppens medlemmar.

Vem kommer att företräda Volvo PV på högsta nivå under bilmässan i Paris?

- Det har vi en diskussion om, och återkommer till, säger Bodil Eriksson.

GP hade under söndagen även kontakt med Hans-Olov Olsson, som är vice ordförande i Volvo PV:s styrelse. Han avböjde ytterligare kommentarer än de som Bodil Eriksson lämnade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.