Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Volvoeletricc30.jpg

Volvo PV och Siemens utvecklar elbilar

Volvo och Siemens samarbetar för utveckling av elbilar. Det handlar om serieproduktion av Volvo C30 Electric, säger Stefan Elfström, Volvo PV.

Volvo Personvagnar håller just nu på och bygger en förserie på 200 bilar av sin elektriska C30 som GP provkörde och berättade om redan 2009 första gången. I förserien har Volvo samarbetat med Getrag om den elektriska drivlinan, men nu presenterar Volvo och Siemens vid en gemensam presskonferens i München ett samarbete som riktar sig mot kommande serieproduktion.

- Exakt hur stora volymer det blir vet vi inte ännu, det hänger på intresset från konsumeneter, säger Stefan Elfström, presstalesman på Volvo PV. Men vi kommer i alla fall att börja med 200 bilar som levereras till Siemens för deras utvärdering.

De första Volvo C30 Electric med teknik från Siemens kommer ut på provbanorna redan mot slutet av 2011.

Siemens behöver en biltillverkare att samarbeta med, Volvo PV behöver en resursstark partner som kan ta på sig tillverkning i stora serier.

Volvo Personvagnar kommer att utnyttja beprövad och effektiv teknik från Siemens för elektrifieringen av sina bilar i framtiden.

- Vi är mycket glada över att ha Siemens som partner. Deras världsledande kunskaper och erfarenheter kommer att lyfta tekniken i våra elbilar till en helt ny nivå, säger Stefan Jacoby, Volvo Personvagnars VD i ett pressmeddelande där han fortsätter:

- Vi går snabbt framåt inom detta område. Vårt mål är att vara först med den senaste tekniken inom eldrift. Partnerskapet förstärker vår strävan att exploatera den snabbt växande marknaden för elbilar.

Tekniken för elmotorer, batterier och laddning betraktas som centrala för att utveckla och tillverka elbilar.

- Samarbetet med Volvo är en viktig milstolpe i utvecklingen av komponenter och system av högsta kvalitet för elbilar som sedan är avsedda för serieproduktion, säger Siegfried Russwurm, ledamot av Siemens styrelse och VD för Siemens Industry Sector i Volvos pressmeddelande där han fortsätter:

- Vårt långsiktiga mål är att etablera Siemens som global leverantör av system såväl i som utanför elfordon. Vi betraktar oss själva som pionjärer inom alla delar av elektrisk mobilitet.

Siemens elmotorer som utvecklats för Volvo har en maximal effekt på 108 kilowatt och ett högsta vridmoment på 220 Newtonmeter. De är moduluppbyggda och mycket kompakta. Inverterns konstruktion kommer att optimeras gemensamt av de båda företagen för att uppfylla alla säkerhetskrav i en fordonstillämpning. Dessutom kommer Siemens att tillhandahålla högeffektiva och kraftfulla laddningssystem i och utanför fordonen.

Volvo Personvagnar startar en småskalig produktion av Volvo C30 Electric i år och nästa år kommer företaget att börja sälja Volvo V60 Plug-in Hybrid.

- Detta innebär att vi går från prototyper och små volymer mot serieproduktion, och vi startar med plug-in-hybriden. Vår kommande, nya plattformsarkitektur banar väg för elektrifiering av hela modellutbudet, säger Stefan Jacoby.

Mest läst