Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Volvo PV gör miljardvinst

Geelyägda Volvo Personvagnar redovisar en vinst för 2011 på 1 636 miljoner kronor före räntor och skatt.

Försäljningen ökade med 20,3 procent till 449 255 bilar. Omsättningen var 125,5 miljarder kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Volvo PV konstaterar i sitt pressmeddelande att lönsamheten påverkades av ökade kostnader för forskning och utveckling samt fabriksutbyggnad. Särskilt kännbart var det under andra halvåret. Även valutakurser och högre råvarupriser drog ner resultatet.

Vd Stefan Jacoby säger sig vara nöjd när han ser tillbaka på det gångna året.

"Vår försäljningssituation är positiv och vi har startat resan mot att skapa ett framgångsrikt lyxmärke", kommenterar han enligt pressmeddelandet.

Men Jacoby höjer också ett varningens finger för att Volvo är utsatt för yttre faktorer.

"Vi måste fortsätta att fokusera på att genomföra våra planer som ska säkra långvarig lönsamhet för framtiden", fortsätter han.

Försäljningen steg på alla marknader och allra mest i Kina. Där var ökningen 54,4 procent jämfört med 2010.

Jämfört med 2010 innebar förra året att omsättningen ökade medan vinsten sjönk. 2010 var året då Volvo köptes av Geely och också vände till vinst efter krisåren med miljardförluster.

Intäkterna var då 113 miljarder kronor – 12,5 miljarder kronor mindre än 2011. Bolaget gick med 2,3 miljarder kronor i vinst – 700 000 kronor mer än i fjol.

När Volvo PV blickar framåt finns en oro för att bilkunderna påverkas av den finansiella oron, särskilt i Europa Därför är prognosen att Europamarknaden kommer att minska. I USA spås en försiktig förbättring. I Kina bedöms efterfrågan på lyxbilar öka.

/TT

Mest läst