Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Volvo
Volvo

Volvo nyanställer 1 300 personer

Volvo Cars drar igång ett tredje skift på fabriken i Torslanda. Det medför att 1 300 personer behöver nyanställas.

Det blir ett tredje skift i Volvo Cars fabrik i Torslanda i Göteborg. Företaget kommer därför att nyanställa omkring 1 300 personer, uppger Volvo i ett pressmeddelande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I första hand handlar det om bilbyggare och montörer, men även underhållspersonal och tjänstemän.

Senast Volvofabriken i Torslanda hade ett nattskift var våren 2008. Under hösten samma år slog lågkonjunkturen till med full kraft, vilket för Torslanda innebar att omkring 2 500 anställda blev uppsagda.

– Det här är ett riktigt stort rekryteringsprojekt som vi drar i gång nu. Det handlar om att vi ska bygga fler bilar helt enkelt, säger Stefan Elfström, presschef på Volvo Cars till TT.

– Vi ser att försäljningsuppgången håller i sig och vi tror att det kommer att fortsätta med nya XC 90 nästa år.

Volvo byggde under våren ut kapaciteten i Torslanda, med bland annat en ny karossfabrik, som innebar en ökning från omkring 200 000 till 300 000 möjliga bilar. Exakt när det tredje skiftet drar i gång är inte helt klart.

– Det hänger helt klart ihop med XC 90, som vi börjar tillverka vecka 5 nästa år. Det här ska dra i gång strax efter det, säger Elfström till TT.

Anledningen till introduktion av ett tredje skift vid fabriken i Torslanda är enligt ett pressmeddelande att man vill möta den ökade kundefterfrågan på företagets nya bilmodeller.

Expansionen planeras till det första kvartalet 2015. Det kommer att genomföras i samband med produktionsstarten för nya Volvo XC90.

Den nya XC 90 hade smygpremiär i Stockholm tidigare i höstas, men presenterades för branschen på allvar vid bilmässan i Paris i början av oktober. Modellen är den första egenutvecklade sedan Geely tog över som ägare 2010.

Enligt Volvos vd Håkan Samuelsson har företaget siktet inställt på att konkurrera med Audi, BMW, Mercedes och Lexus.

– Vi vill räknas till de fem stora premium-märkena, utan att släppa det folkliga segmentet i Sverige. Det ser jag inga problem med om man tänker på hur Mercedes klarar den kombinationen i Tyskland, sade Samuelsson i Paris.

Införandet av ett tredje skift innebär att företaget kommer att skapa omkring 1 300 arbetstillfällen och åtgärden följer öppnandet av en ny karossfabrik som har ökat Torslandafabrikens produktionskapacitet till 300 000 bilar årligen. 

Det här innebär också att antalet anställda i Torslanda växer med nära 40 procent.

Nya XC90 är den första bilmodellen som baseras på företagets egenutvecklade Scalable Product Architecture (SPA), som kommer att utgöra basen för en serie kommande Volvomodeller.

Den nya plattformen liksom expansionen i Torslandafabriken ingår i Volvo Cars pågående investeringsprogram på 75 miljarder kronor i nya produkter och produktionskapacitet.

 

Enligt pressmeddelandet ökade Volvo Cars globala kundleveranser med 9,2 procent under årets första nio månader medan prognosen för helåret är en total försäljningsvolym på 470 000 bilar, vilket innebär en tillväxt på tio procent och ett nytt försäljningsrekord för företaget.

XC90 förväntas ytterligare öka företagets försäljningsvolymer under 2015 vilket skapar ett behov av ökad produktion från Torslandafabriken där den nya bilen kommer att tillverkas. Leveranserna från Torslandafabriken under 2015 förväntas utgöra ännu ett rekord i företagets historia.

 

Förutom införandet av ett tredje skift kommer Torslandafabriken även introducera ett nytt arbetstidsavtal för att kunna leverera de högre produktionsvolymerna. Det nya avtalet ökar flexibiliteten att kunna möta kundefterfrågan i produktionen.

 

Även det nya arbetstidsavtalet kommer att införas under det första kvartalet 2015. När satsningen är genomförd kommer Torslandafabriken sysselsätta 4 600 personer.

Fabriken, som tidigare i år firade 50 års bilproduktion, producerar för närvarande Volvo S60, S80, V60, V70, XC70 och XC90.

Mest läst