Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Volvo Torslanda
Flyttlass. Produktionen av Volvo v60 flyttas från fabriken i Torslanda till fabriken i belgiska Gent.

Volvo flyttar tillverkning till belgiska Gent

Volvos framgångar med modellen XC90 leder till att tillverkningen av V60 flyttas från fabriken i Torslanda till Gent i Belgien. – Allt för att frigöra kapacitet för 90-serien, säger Stefan Elfström till Dagens Industri enligt TT.

Denna flytt ska vara genomförd i början av 2017. V60 är Volvos fjärde största modell som i fjol sålde mer än 61 000 bilar.

Flytten iscensattes för att lösa ett internt problem och kan ses som en ren beställning från fabriken i Göteborg.
I Gent tillverkas sedan tidigare modellerna V40, V40 Cross Country, XC60 och S60. V60 delar sin underbyggnad med S60 och XC60, vilket gör det möjligt att också infoga modellerna kombi och varianter som V60 Cross Country och D6 plug-in hybrid.
– Vissa delar kommer fortfarande att tillverkas i Sverige och sedan fraktas till Belgien för montering, säger Mark De Mey, talesman för Volvo Personvagnar i Gent i facktidningen Automotive News Europe.

Volvo har också meddelat planer på att erbjuda bränslesnåla och alternativa drivsystem i alla sina framtida modeller. Målet är att få 10 procent av sin försäljning från plug-in hybrider och batteri/elbilar. Den starka efterfrågan av plug-in-hybrider kommer också att omfatta nästa generations V40, som ska produceras i Gent med start i slutet av 2017.
– Vi kommer att tillverka fordon baserat på tre plattformar i Gent för en begränsad tid. V40-familjen, alla bilar baserade på den aktuella 60-plattformen och den första nya bilen på CMA (compact modular architecture=kompakt modulär plattform). Den första CMA-bilen i Gent förväntas allmänt bli en kompakt crossover med namnet XC40.

Gent och Volvos fabrik i Chendu, Kina, kommer att bygga CMA-baserade bilar. Torslanda och Volvos fabrik i Daqing, Kina, och den kommande fabriken i South Carolina, USA, kommer att bygga fordon som använder det branschen kallar för skalbar produktarkitektur (SPA).
Volvo räknar med att tillverka alla sina bilar på antingen CMA eller SPA 2018 eller 2019, vilket innebär Gent kommer att producera nuvarande V60 i högst två år.
Volvo, som köptes av Zhejiang Geely Holding från Ford år 2010, sålde 500 000 bilar förra året (enligt uppgift nytt rekord) och avser att öka sin globala volym till av 800 000 år 2020.

Mest läst