Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vive la France.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vive la France

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Dokumentär

Dokumentär

Vive la France

Regi: Helgi Felixson & Titti Johnson

Sverige, 2014 (90 min)

Frankrike inledde provsprängningar av kärnvapen vid Mururoa-atollen, franska Polynesien, 1966. Testerna pågick i trettio år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dokumentären med den ironiska titeln Vive la France åker filmarna Helgi Felixson och Titti Johnson till den lilla ön Tureia, som ligger tio mil från Mururoa.

Bland den vuxna befolkningen är mängden cancersjuka osannolikt hög. Den franska staten, och fransk militär, vägra erkänna att det finns ett samband mellan cancern och provsprängningarna, trots att Tureia drabbats av radioaktivt avfall 39 gånger.

Ett problem modell gigantiskt är att hela atollen kan kollapsa när som helst vilket i sin tur leder till att tsunamirisken ökar dramatiskt.

Vive la France är en viktig film, men också en smula ofokuserad i mixen av intervjuer och skildringen av ett trots allt ganska så idylliskt vardagsliv.

Saknas helt och hållet gör intervjuer med ansvariga franska politiker och militärer. Dessa borde förstås ställas till svars och redogöra för hur de resonerar.

Nu stannar Felixson och Johnson vid gamla journalfilmsklipp där Charles De Gaulle oemotsagd redogör för hur viktiga kärnvapentesten är för Frankrike som nation.