Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Vita toner vinner i sovrummet

Vågade färgval i sovrummet är inget för svenskar. Svart, orange och rosa ratas. Helst vill vi se vita toner på väggarna.

Dags att måla i sovrummet? Går tankarna mot vitt är du inte ensam. När bransch- och arbetsgivarorganisationen Målaremästarna, via Demoskop, frågade 1 000 svenskar vilken färg de helst skulle vilja se i sovrummet blev svaret just vitt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vitt är väldigt enkelt, det går att addera vilken textil som man vill till. Det är en bekväm färg, säger Wictoria Ostrelius, inredningsdesigner och grafisk formgivare på Intro Inred i Göteborg.

Men det gäller att välja vitfärg noga. Det finns 100 olika nyanser, vissa kalla och andra varma.

– En nyans som har varit poppis länge är Stockholmsvitt. Men jag brukar vara försiktig med den beroende på väggarnas bas. Den är lite champinjonvit och har man otur kan den gå mot gult, säger Ostrelius.

Andra populära färger är grönt och blått.

– Det kan jag förstå. De är lugna och harmoniska färger. Men då är det inte kobolt vi pratar om utan mysiga och mer pastelliga nyanser, säger Ostrelius.

Svarta väggar ratas i sovrummet. Även rosa och orange går bort.

– Man vill inte ha för det dystert i sovrum. Signalfärger aktiverar oss och ger fel energi. Man ska exempelvis aldrig måla ett sovrum för barn rött, tipsar Ostrelius.

Mest läst