Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
Marja Knape och Martha Persson sätter upp vita flaggor i innerstan. Konstverket Ensign Eyes ingår i Göteborgs Internationella Konstbiennals satellitprojekt GIBCA Extended.

Vita flaggor i Göteborg

Har ni sett de vita flaggorna som vajar i vinden runt om i centrala stan? Det är ett nytt konstverk som ingår i ett satellitprojekt i Konstbiennalen.

Med ett svagt surrande ljud åker Göteborg & Co:s orange flagga ned, och byts mot den första vita. Det finns ytterligare 99 flaggor att sätta upp. Göran Jansson från park- och naturförvaltningen vevar ned och upp den invändiga linan med ett handverktyg. Det går snabbt. Lite längre tid ska ta att byta flaggorna vid Drottningstorget, där är flaggstängerna tolv meter och där krävs hisskorg.

Bredvid honom på Avenyn står konstnärerna, Martha Persson och Marja Knape, mastersstudenter på Valand, med ett lass flaggor i famnen. Flaggstängerna på Drottningtorget och Avenyn får de hjälp med, vid Gustav Adolfs torg ska de byta själva, ska bara hämta stege på skolan först.

Idén med konstverket, Ensign Eyes, föddes ur tankar på hur man kan förändra stadsrummet, och på hur man kan göra konsten mer tillgänglig.

- Man ska få en virtuell paus med de vita flaggorna. I stadsrummet finns det så mycket som ständigt pockar på vårt intresse. Flaggorna tar staden i besittning, men på ett subtilt sätt, säger Martha Persson.

- Vi diskuterade också vad den vita färgen symboliserar, som idén om fred. Att låta en sån här naiv liten tanke få bli så här stor hoppas jag ska leda till nya tankar, säger Marja Knape.

Flaggorna har de sytt själva av lakan, budgeten är inte så stor, först mot slutet av sommaren trillade det in lite stipendiepengar.

Sedan i maj har de ringt åtskilliga telefonsamtal till flaggstängernas ägare, än återstår det några som de hoppas få ta i besittning. På måndagseftermiddagen var planen att knacka dörr längs Avenyn för att försöka förmå företagen att byta ut sina fasadflaggor.

Till den 23 september vajar de vita flaggorna på Avenyn, Heden, Gustav Adolfs torg, Drottningtorget och Vasagatan. Under tiden tänker Martha Persson och Marja Knape gå runt och fånga upp reaktioner, höra hur folk uppfattar verket.

- Tre veckor är den tid vi fick att låna flaggstänger av Göteborg & Co. Men vi vill ju egentligen att flaggorna ska få hänga så länge som möjligt.

Mest läst