Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vit makt-organisationer i Sverige

Svenska motståndsrörelsen

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Motståndsrörelsen (SMR) är den mest militanta öppet nationalsocialistiska organisationen i Sverige.

Ledare är Klas Lund, 43 år, dömd för bland annat dråp (1987), bankrån (1991) och olaga vapeninnehav (flera tillfällen).

Organisationen har funnits med i flera utredningar om vapenbrott. I slutet av 90-talet kom aktivister från SMR över militära vapen vid ett rån mot regemntet i Strängnäs. Klas Lund greps med ett skarpladdat vapen 2003. Tre år senare hittades en mindre vapengömma i en skog i Uplandsa Väsby som kunde knytas till en av SMR:s ledande aktivister. 2008 hittade polisen skjuttvapen och sprängmedel hemma hos en SMR-medlem.

Fria nationalister

Ett borttynande nätverk av fria lokala nazistgrupper som samlas under namnet Fria nationalister och den nyligen nedlagda hemsidan Info14.

Som mest hade nätverket ett tiotal grupper över hela landet som drev nationella och lokala kampanjer. Inspiration till nätverket kommer bland annat från tyska Freie Radikalen och de lokala grupperna bistår ofta andra grupper, framför allt Nationaldemokraterna vid flygbladsutdelningar och demonstrationer.

Informell ledare för nätverket var fram till nyår Robert Vesterlund med förflutet som ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och Stockholms unga nationalsocialister. Info14 kommer från den amerikanske terrorideologen David Lanes ordspråk: "Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn."

Svenskarnas parti

Svenskarnas parti (SvP) hette fram till 2008 Nationalsocialistisk front och är Sveriges största nazistorganisation.

Ledaren Daniel Höglund, 33 år, är bosatt i Vänersborg och valdes in i Grästorps kommunfullmäktige hösten 2010.

Grundades som en lokal nazistgrupp i Karlskrona 1994 som omedelbara efterföljare till den svenska 30-talsnazismen. Under åren har organisationen nämnts i flera våldssammanhang. Bland annat hade två av de tre som dömdes för polismorden i Malexander ett förflutet i organisationen.

2008 lades Nationalsocialistisk front ned för att återuppstå som Svenskarnas parti med en ny mildare framtoning. Partiuniformerna togs av och ord som ras och nationalsocialism gallrades ur partiprogrammet. Men den ideologiska grunden är kvar.

Övriga

Utöver de tre huvudgrupperna finns ytterligare ett stort antal grupper, större som mindre. En del har mer karaktären av kampanjorganisationer, andra har ambitionen att bli rikstäckande partier med lokala avdelningar.

Dresdenkommittén

Free the order - Sverige

Försvarskåren Sveriges Självförsvar

Haninges oberoende aktivister

Kalmargardet

Kusinerna

Nationalistiska arbetarpartiet

Nationell-Huddinge

Nationell-Norrland

Nordiska förbundet

Nordiska nationalsocialister

RAC-Sweden

Swedish hammerskins

Mest läst